Yazılı Fetva

Seyyid sadaka ve zekât alabilir mi?

11298
21.12.2015

Hocam ben seyyid bir kardeşinizim. Büyükbabam ve babaannem seyyidlermiş, onlar vasıtasıyla bize gelmiş şecere. Hocam ben, bazılarının yaptığı gibi hürmet etsinler diye seyyid olduğunu dile getirenlerden olmamaya çalışıyorum. Sormak istediğim üç sorum var.
1- Seyyidler sadaka alabilirler mi? Mesela ben şu anda devletten burs alıyorum ve ayrıca bir iki burs başvurusu daha yaptım. Üç kardeşiz ve okuyoruz, bu yüzden masrafımız çok oluyor, babam da zar zor idare ediyor bizleri.
2- Zekât alabilir miyiz?
3- Bu durumun benim üzerime yüklediği ziyade bir durum var mıdır dini yükümlülük açısından?

Gerçek bir seyyid, seyyidimizdir. Seyyidlik efendiliktir. Efendiye zekât haramdır. Sadaka almamalıdır. Seyyidin eli hep üst eldir. Evet, devlet bursu sadaka veya zekât değildir ama siz, laik bir devletin hibesine el uzatmamalısınız. Haramdır diyemeyiz ama sizi daha yukarıda görmek isteriz. Sizi camilerimizin en ön safında görmek hakkımızdır. Siz soylu bir ağacın çekirdeğisiniz. Sizin ağzınız bizim için, seçilmiş kelimelerin döküleceği kaynaktır. Siz sigara içemezsiniz. Sigara içilen bir ortamda oturamazsınız. Siz gıybet edemezsiniz, ettiremezsiniz. Siz umutsuz olamazsınız. Siz, iş aş peşinde zillete düşmüş tip olamazsınız. Diploma sizi ezemez. Birilerinin kapısında bekler isim olamaz sizin isminiz. Kimliğinizin kıymetini bilin. Dik durun, seyyidliğinizi dik tutun. Mevcut şartları değil, dedenizle buluşacağınız şartları düşünün. Allah yardımcınız olsun.

Nureddin Yıldız