Yazılı Fetva

Şeriatla İlgili İleri Geri Konuşan Gençlere Takınılacak Tavır

5029
24.01.2014

Selamünaleyküm hocam. Üniversitede öğretim görevlisiyim. Siyaset bilimi dersi anlatılırken "İslam ve demokrasi" ünitesi var, İslam ve demokrasi konusunda öğrencilere karşı nasıl hareket etmek lazım? Örneğin şeriatta miras hukukunda erkekle kadının bir olmadığını anlatırken öğrencinin biri, ileri geri konuştuğu zaman, gençleri İslam’dan soğutmadan, gülüp geçmelerini sağlamadan, nasıl hareket edebilirim? Nasıl bir üslup takınılmalı? Ben bireysel olarak "Rabbim böyle buyurmuş" der mantık aramam acizliğimi bilirim. Ancak acizliğinin farkında olmayanlara cevaben üslubumuz nasıl olmalıdır?

Selamünaleyküm. Allah Teâlâ işinizi kolay kılsın.  Size şunu peşinen iletmek isterim: Değil böyle karma bir toplumda üniversitede ders vermek, tam anlamıyla 'İslam' olan bir toplumda bile ders verecek olsanız, sizi dinleyenler arasında anlattığınızın aksini yorumlayacak kimseler muhakkak bulunacaktır. Biz, insanız. İnsanlarla beraber bulunuyor, dersimizi onlara aktarıyor, onlardan ders dinliyoruz. İnsan olup da melek gibi veya hayvan gibi kalmak mümkün olmaz. Bu nedenle mevcut durumunuzu bu perspektiften görmeye çalışmanız gerekiyor. Böyle bakamazsanız ya dağıtan ya da içine kapanıp kendi gölgesinden bile ürken bir durum alırsınız. Her iki durum da mü'min için uygun değildir. Tekrar Allah Teâlâ size kolaylık versin diye dua ederim. Öncelikli olarak, mesleğinizde en iyi olamasanız da iyilik konusunda sorunlu olmamalısınız. Dersinizi, sizin alanınızın konusu olarak iyi anlatabiliyorsanız, sözünü ettiğiniz sorular ve sorunlar azalır. Mü'min, yaptığının iyisini yapmaya çalışan insan olmalıdır. İkinci olarak da sizin, o tür konuları, beraberinde soru üretmeyecek bir kıvamda anlatmayı yeğlemeniz gerekir. Bir yandan öğrencilerin hakkı tefrik edebilecekleri ipuçları verirken bir yandan da kuru bir cedelleşmeye kaçmayacakları ciddiyeti ayna anda sergilemeniz gerekir. Bunu yüzde yüz yapamasanız da belli oranda yapmanız mümkündür. En azından oluşan soruları cevaplandırırken, daha geniş düşünen alanlarını önlerine koyarak bunu yapabilirsiniz. Bir hocanın: 'Bu soru sorulmaz!' demesi elbette doğru değildir ama soruyu, daha geniş alanlara sevk ederek de cevaplamanız mümkündür. Elbette batılı müdafaa edecek değilsiniz. Onu hiç konuşmuyorum. Batıl mı hak mı olduğunda mütereddit kaldığımız meseleler açısından böyle bir değerlendirme öneriyorum. 
İnsan olarak, hemen hemen hiçbir konuda hemfikir olmamız beklenemez. Asgari şartlarda bir beraberlik beklenebilir. Bizim zaviyemizden de o asgari şartları imanımıza dair esaslar oluşturmaktadır. Sıhhat ve afiyette olmanıza dualar ederim.

Nureddin Yıldız