Yazılı Fetva

Seferiliğin Hükmü Ve Mesafesi

35402
13.02.2012

Değerli hocam, öncelikle yaptığınız hizmetlerden dolayı her zaman siz ve sizler gibi hizmet erbabı hocalarımıza teşekkürlerimizi arz ediyor ve Allah razı olsun diyorum.
Hocam geçen hafta dini bir sohbette konu edilen iki mevzu kafamızı biraz karıştırdı. Değişik görüşler dile getirildi. Birinci konu: Yolculukta seferi mesafesi kaç km dir. Kimi 120 kimi 90 km dediler bir kısmıda bugünkü şartlarda 10 saat otobus yolculuğu bile seferi sayılmaz denildi. Seferi hükmünün Kur’ana göre hükmü nedir. Bu seferi olan sereri hükmünü uygulamaz ise günahkar olur mu?
ikinci konu: Yine sohbet hocası bir hadisi şerif okuyup açıklamasında :" Kim hicri yıl başı gecesinde besmele ile 1000 defa ihlas süresini okursa üzerinde kul hakkı kalmaz. Bu ne kadar doğrudur yada doğru ise bazı doğrular her yerde söylenmesi uygun mudur? Şimdiden tekrar teşekküreder saygılar sunarım.

Selamünaleyküm.
- Seferilik mesafesi ile alakalı km şeklinde bir bilgi âyet veya hadislerde yoktur. Hadislerde geçen ölçüler günümüz rakamlarına ayarlandığında bu bilgi ortaya çıkmaktadır. Yaklaşık 90 km bu ölçüyü gösterir. Bunun biraz aşağı biraz yukarısı tartışmayı gerektirmeyecek bir durumdur.
- Seferilikle alakalı konular bir ruhsattır. Yolculuk ne kadar rahat olursa olsun, seferilik ruhsatından istifade etmek veya etmemek durumu değişmez. Bilhassa namazları kısaltarak kılmak edebe daha uygun görülmüştür.
- Hicrî yılbaşı ile alakalı bilgi bir hurafeyi yansıtmaktadır. Şehitlik bile kul hakkını kaldırmaz. Herkes haddini bilmeli ve Allah adına konuşmaktan şiddetle kaçınmalıdr.

Nureddin Yıldız