Yazılı Fetva

Resmen boşananın dini nikahı

7805
09.09.2011

Kız kardeşim 19 yıllık evli. Sorunlu bir evliliği Allah rızası için devam ettirdiğini söylerdi. Hatta evliliklerinin 9.yılında eşi başka bir kadınla ikinci evlilik yapmıştı gizli olarak. Ortaya çıkınca da kız kardeşim ayrılmak istemiş ama kocası onu ikna edip bırakmamış ve ikinciden boşanıp tekrar kız kardeşimle devam etmişti. Daha sonra 3.çocukları doğdu biz de her şey düzeldi diye düşünmüştük. Fakat son yıllar yine hep problemliymiş. Hatta geçen sene eşi onu boşamış ve istemeyerek oldu deyip yine nikah tazelemişler. Geçen seneden beridir devamlı boşanmaktan bahsediyorlar. 2 ay önce mahkemeye dilekçe verdiler ve geçen hafta mahkemeye gidip resmen boşandılar. Ancak mahkeme salonuna girmeden önce eşi ona demiş ki sadece resmen boşanıyoruz. Ben seni boşamıyorum. Bir süre böyle devam edelim sonra yine resmi nikah kıyarız demiş. Mahkemeden çıktıktan sonra da bak ben seni boşamadım. Sadece imza attık hiçbir söz söylemedik diyormuş ve şu anda da aynı evde kalıyorlar. Kocası birkaç gün sonra başka eve çıkacakmış. (kardeşimin beyanına göre aylardır aynı evde zaten yabancı gibi ayrı odalarda kalıyorduk yine aynı şekilde devam ediyor diyor) böyle bir durumun açıklamasını yapar mısınız?
Allah nezdinde nikahlı mı yoksa boşanmış mıdırlar? Kardeşim tekrardan bir araya gelmeyi kesinlikle istemiyor. Kocasına beni boş ol diyerek de boşa da bu karmaşıklık bitsin diyormuş. Allah rızası için tafsilatlı bir açıklama bekliyorum hocam. Allah’a emanet olun..

Selamünaleyküm.
Çocuk oyuncağına dönmüş bir nikâh nasıl nikâh olacak? Kardeşiniz, bizzat kendisi bir müftüye giderek durumu kendi dilinden anlatsın. Anlaşılan bunun içinde pek çok boşamalar da vardır.

Nureddin Yıldız