Ramazan

Ramazan Bayramı plaket törenidir. (Röportaj)

4916
06.06.2015

Ramazan-ı Şerif’in olması gereken en önemli yönü, içindeki 30 günü değil, geride kalan 11 aya yetecek enerji biriktirmesidir. Ramazan iki şey içindir; birincisi geçmişi temizlemek, ikincisi geleceği aydınlatmak. Ramazan geçmişi temizlediği için 31. günü, bayrama tekabül eder. Ramazan’da geçmişten temizlenip, günahtan arındığımız için bayram ediyoruz.
Ramazan’ın özü; Müslüman’ın geçmiş haramlardan, mekruhlardan ve her şeyden arınmasıdır. Bayram; yeni elbiseye sevinmek, tatlıya sevinmek değildir. Günahlardan kurtulmaya sevinmektir.
Günahlarımızın mağfireti için, Allah’ın onları affetmesi için uğraşmamız lazım. Gelecekte kaliteli, heyecanlı, enerji dolu bir mü’min olmamız lazım. Bu da gösteriyor ki, eğer biz Ramazan’da enerji dolu bir mü’min olarak 31. güne çıktıysak, bayram sabahına çıktıysak bayramın birinci, ikinci, üçüncü günü, bayramdan sonraki 20. günde gevşemeden, aynı hızla devam ediyoruz demektir.
Eğer Ramazan’dan beş gün önceki pozisyonumuz Ramazan’dan beş gün sonra da devam ediyorsa, faiz yine faiz, gıybet hassasiyeti, zafiyeti yine aynı şekilde devam ediyorsa, günahlar devam ediyorsa, Ramazan kendi içinde kaldı, Ramazan geleceğe yatırım olmadı demektir. Ramazan geçmişi temizlemedi demektir. İkisi de mü’min için hiçbir şeyden zarar değilse kârdan zarardır.

Nureddin Yıldız