Yazılı Fetva

Polis olarak mesela bir siyasetçinin akrabasına ceza kesemiyor ve göz yummak zorunda kalıyoruz, bu gibi durumlarda nasıl hareket etmeliyiz?

5195
22.04.2015

Ben 15 yıllık trafik polisiyim. İşimi hakkıyla yapmaya çalışıyorum ama son yıllarda yaşadıklarım beni ve arkadaşlarımı bezdirdi. Devlet bize araç, üniforma, benzin, silah, maaş ve kanun vermiş; bize, yola çık, araçları denetle ve gereğini yap demiş, bu kısımda bir problem yok. Ancak yola çıkınca yolda karşılaştığımız birçok vatandaş öyle veya böyle bizden daha yetkili oluyor; birinin yakını veya bir siyasetçinin akrabası… Görevini yapmak istediğinde validen emniyet müdürüne kadar çeşitli zulme, sürgüne ve eziyete mahrum kalıyoruz. Bir üst kademe, koltuğunu düşünüp memuru harcıyor. Sıkıntını kimseye iletemiyorsun. Eşin, çoluk çocuğunun ve kendin mağdur oluyorsun. Üzerinde bir etkin söz konusu olmayan bir sürü adam varken gariban vatandaşa da kanunları uygulamayı bizim vicdanımız almıyor. Birim değiştirmek istediğimizde de olmuyor. Böyle bir sürü sıkıntımız var. Böyle durumlarda gözümüzü yummak zorunda kalıyoruz. Bu sefer de maaşımızı hak etmiyoruz. Bu durumda nasıl hareket etmeliyiz?

Bir üstünüzün sizi haksızlığa ya da yasal olmayan şeye sevk etmesi sizin için mazeret olamaz, işinizden olmak ya da sürülmek özürlü sayılmanızı sağlamaz. Haktan yana olacaksınız. Bedel ödemek gerekirse bedel de ödeyeceksiniz ki şahsiyetinizin maaşınızdan değerli olduğuna siz de inanmış olasınız.

Nureddin Yıldız