Yazılı Fetva

Peygamberimiz övülürken abartılıyor mu?

9406
14.06.2011

Peygamber efendimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) ne denli özel biri olduğu konusunda hiçbir tereddüdüm de şikayetim de yok. Nasıl olur! Ancak, en önemli özelliklerinden biri doğruluk olan efendimizi anlatırken dikkat edileceklerden birisi doğru anlatmak sorumluluğu değil midir? Kimi konuşmalarda ve kitaplarda gördüğümüz, duyduğumuz, "gölgesi yere düşmeyen, üzerine sinek konmayan, esnemeyen, doğarken ümmeti diyerek ağlayan ve şehadet parmağı havada kelimei tevhit getiren" bir peygamberimiz var mı? Varsa vardır. Kesinlikle itirazımız olamaz ama gerçekten var mı? Bunu merak ediyoruz. Ayetlere bakınca müşriklerin şikayetlerinden birinin efendimizin neden bir insan gibi olduğudur. Bu derece açık insan üstü özellikleri olan birisine ayetler böyle mi yer verir, böyle mi cevap verir? Sadece doğruyu öğrenmek istiyoruz.

Peygamber aleyhisselam efendimizin ne denli övülürse övülsün, övülmekle bitmeyecek meziyetlerin sahibi olduğundan kimsenin şüphesi olamaz elbette. Ancak bu hususun, sanki onun ihtiyacı varmış gibi abartıldığı da maalesef doğrudur. Biz şöyle dengeli bir yol izleyebiliriz:
a- Allah Teala onu, kitabında nasıl övdü ise onu olduğu gibi kabul eder, iman ederiz. Kesinlikle tartışmayız, tartışılmasını da imandan çıkmak olarak görürüz.
b- Sahih ve sarih hadislerde ona dair aktarılan bilgileri de olduğu gibi kabul eder, onları da tartışmayız, tartışılmasına izin veremeyiz.
c- Bunun dışında şairlerin, yazarların, ozanların sözleri ile Peygamber aleyhisselam efendimizi tanımaya ihtiyacımız olmaz. Onun sevgisinin ve kişiliğinin abartılmasının bir zafiyet olduğunu düşünürüz. Onu övmek için yalana, hileye baş vurmanın gereği yoktur.
Hassasiyetinizi doğru buluyorum. Yine de siz, sanki başka şey kastediyormuş vesvesesine sebep olmamaya gayret edin. Allah Teala'dan onun şefaatine nail olacak amellere bizi muvaffak kılmasını dileriz.

Nureddin Yıldız