Yazılı Fetva

Otopsi yapmak sakıncalı mıdır?

7048
04.12.2015

Ben Hollanda'da yaşayan, tıp fakültesini bitirmiş bir doktorum. Önümüzdeki zamanda uzmanlığımı seçmek istiyorum ve birkaç gün içerisinde Patoloji uzmanlığı için mülakata gideceğim. Fakat bu hususta fıkıh yönünden soru işaretlerim var.
1. Patoloji bölümünde otopsi de yapılmak zorunda ve insan vücudundaki organlar çıkarılıp araştırılıyor (organlar tekrar vücuda yerleştirilmiyor). Bu işlemde ölmüş kişinin ruhu ızdırap çeker mi?
2. Otopsinin bir cinayeti ortaya çıkarabilmek için yapılmasının uygun olduğunu okudum. Fakat Avrupa'da otopsi, ilim için de yapılıyor. Tabi burada niyet yine ölüm sebebini öğrenmek ve bu yolla tıbba yeni ilimler katmak. Vefat eden kişinin ailesi de izin vermiş oluyor. Bu sebeple otopsi yapmakta caiz midir?

Sizi tebrik ederim. Allah Teâlâ razı olacağı ameller yapmaya sizi de bizi de muvaffak kılsın. Çok az istisna dışında tıbbın bütün alanları için mübarektir diyebiliriz. Belirttiğiniz alanda da bu mübareklik vardır. Endişe etmeyin. Girin, içinde bulunduğunuz süre içinde de kendinizi haramlardan koruduğunuzda sıkıntı yoktur.

Nureddin Yıldız