Yazılı Fetva

Otobüs şoförü cuma namazı için ne yapmalıdır?

6637
21.12.2015

Babam halk otobüsü şoförü. Şu anki sistemde aracın o gün kaç servis çalışacağı ve bu servislerin hangi saat aralıklarına denk geldiği bir liste ile çok daha önceden belirleniyor. Gün içinde herhangi bir servis ihmal edilirse aracın para cezası alması söz konusu. Burada birkaç sorun oluşuyor cuma namazı saatine denk gelen servisler için. Eğer mal sahibi değilse çalışan, ihmal ettiği servisin cezası o günkü yevmiyeden çok daha fazla oluyor. (Mal sahibi olsaydı hesap vereceği bir mercii olmayacağı için cezadan dolayı o günkü kazancı düşük olsa da cuma namazı için fedakârlık olarak değerlendirilebilirdi.) Şoförün bu ihmalkârlığı mal sahibi cuma namazı konusunda hassas değilse işinden olmasına sebep olacak düzeyde bir harekete dönüşebiliyor.
1- Şoför olarak çalışan kişi cuma saatine denk gelen servis için nasıl bir yol izlemeli?
2- Bu otobüslerin bulunduğu hatta birkaç araç cuma saatine denk gelen servise gitmezse ve durumu toplumsal düzeyde ele alırsak (hastaneye gitmek isteyenler gibi, herhangi bir aciliyeti olanlar da dâhil) birçok yolcunun mağduriyeti söz konusu. Herkes cuma namazı konusunda aynı hassasiyeti gösteremeyeceğine göre bu durumda oluşabilecek bir karışıklık nasıl giderilebilir?

Cuma namazı taviz veremeyeceğimiz bir ibadettir. Müslüman olduğu söylenen bir ülkede, bir Müslüman'ın cuma namazı sıkıntısı çekmesini kabul edemeyiz. Bir otobüs hattında zaten cuma derdi olmayan bir sürücü bulunabilir. Bu nedenle de derdimiz olmamalıdır. Babanız, cuma namazını ihmal edemeyeceğini söyleyerek işe girmelidir. Cuma şartı ile işe girdikten sonra ise onun cumayı terk etmesi nedeniyle bir kul hakkı oluşmaz. Rızkımızı bir otobüse bağlayacak kadar da zafiyet gösteremeyiz. Eğer cuma namazı pahasına bir iş bulacaksak ancak aç kalma tehlikesi olursa o işe gireriz. Bugün bu ülkede elhamdülillah adım başı denecek sayıda cami vardır. Cuma namazı için toplam en uzun süre bir saat olabilir. Bunu da taviz konusu yapamayız.

Nureddin Yıldız