Yazılı Fetva

Ortak Biriktirilen Paranın Zekatı

5289
02.12.2011

Selamün aleyküm kıymetli Hocam. Biz 8 arkadaş kendi aramızda bir kasa oluşturduk. Buraya aidat ödüyoruz. Paramız belli bir meblağa ulaştıktan sonra ticaret yapıp, kazandığımızı kendimize ek gelir yapmak arzusundayız. Bir mesele kafamıza takıldı, istişareler ettik ama emin olamadık. 2 yıla yaklaşan oluşumda toplam para nisab miktarına ulaştı fakat her birimizin verdiği para nisab miktarına ulaşmadı. Burada kasadaki toplam parayı esas alarak zekât vermeli miyiz yoksa fert fert ödediğimiz parayı esas alarak bize zekât düşmediğine mi hükmetmeliyiz? Aydınlatırsanız bahtiyar oluruz. Allah sizi ve bizi istikametten ayırmasın inşaallah.

Selamünaleyküm.
Öncelikle size, bu işi yaparken ehil birini danışman tutmanızı tavsiye ederim. Bu işi yapanlar daha sonra kardeşliklerini, arkadaşlıklarını mahkeme salonlarında tükettiler. Şeytan için iyi bir yatırım olabilirsiniz. Aman çok dikkat ediniz.
Şirketinizi bir şahıs gibi kabul etmeniz de mümkündür, şirkette herkesin hesabını kendisinin tutacağı bir yol da izleyebilirsiniz. İkisinde de yapacağınız şeyin sonucu aynıdır. İsterseniz, şirketin üzerinden hesap yapın ama bu kimin yakınına verilecek gibi bir tartışmaya neden olabilir aranızdaki samimiyete zarar verebilir. Paranızı işletecek birine yetki verin, kuralları koyun, o yürütsün. Allah işinize bereket versin.

Nureddin Yıldız