Yazılı Fetva

Okumuş Bir Kadın Çalışmalı mı Yoksa Evinin Kadını mı Olmalı?

12519
06.02.2014

Selamünaleyküm. Hocam size birkaç sorum olacaktı;
1) Ben iki yıldır sözlüyüm. Babamın gönlü kırılmasın diye mezun olmamı bekledik. Evlenmemi istemiyor mezun olmadan. "Siz gerçekten evlilik vaktinizin geldiğine inandığınızda beklemek zorunda değilsiniz" diye fetvalarınızda okumuştum. Ancak aileme bunu ifade edemiyorum, ayıp sayılıyor. Etmeye çalıştığımda ise çok ağır ithamlar alıyorum. Bu yıl mezun olacağım inşallah. Bu yıldan sonra da babam bahanelerle evliliğimi engellemeye çalışırsa onu kırmadan, hakkını çiğnemeden, yine evlatlık görevlerimi yerine getirerek evlilik yoluna girmem Rabbimin rızası açısından bir sorun oluşturur mu?
2) Bir de hocam insanlar o kadar emek verdin okudun görev yap diyorlar ama Rabbim kadının çalışmasına belli ölçüler çerçevesinde izin verse de takvam açısından kendime uygun görmüyorum. Acaba yanlış mı düşünüyorum.Şu an 22 yaşındayım bundan dolayı insanlar mantıklı kararlar veremediğimi söylüyorlar ne kadar doğrudur?
3) Hocam eğer görev yapmayıp evde olursam sizce üstlendiğim rolleri en iyi şekilde yerine getirmek adına neler yapabilirim? Rollerden kastım iyi bir kul, iyi bir ümmet, iyi bir eş, iyi bir anne olabilmek için hayatımı nasıl programlamalıyım?

Aleykümselam. Anne babaya saygıda kusur etmeyiz ama Allah’ın emrinin önüne de geçirmeyiz onları. Koyduğunuz ölçü güzel; dengeli bir şekilde uygulayın. Bayanın, bir zenginin sekreteri olmasını kabul edemeyiz. Zaruri alanlarda çalışabilir. O çalışması da Şer’i ölçülerle olursa olur. Olmazsa bayan evinde oturmalıdır. Bayan, evinin kraliçesi olmalıdır. Evini MERYEM EVİ’ne çevirmelidir. Her mümin bayan, evi ile bir devlet kurabilir kabiliyettedir. O kabiliyeti heder etmemelidir.

Nureddin Yıldız