Yazılı Fetva

NATO'ya ve AB'ye Müslüman Ülkelerin Katılması

4625
05.02.2014

Selamünaleyküm. Hocam benim sorum; günümüzde var olan NATO, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler gibi kurumların çatısı altına Müslüman ülkeler de dâhil olmalı mıdır? Günümüzde bu konuyu birçok kişiyle konuştuğumuzda “şimdi şartlar değişti, İslam Birliğinin sağlanmasının imkânı yok, o zaman bu gibi kurumlarda yer alarak Müslümanların sesi olabiliriz” diyorlar. Üstelik örnek olarak da Hz. Yusuf'un Mısır örneğini ve peygamber efendimizin ashabına Habeşistan’a gitmelerini söylemesini örnek veriyorlar. Hocam bu konu gerçekten de çok önemli, anlayamıyorum ne değişti? Acaba ezelden beri hak batıl savaşı devam ederken gerçekten ne değişti de böyle düşünmeye başladık? Gerçek manada doğru olan nedir?

Aleykümselam. Habeşistan veya Yusuf aleyhisselam örnekleri yersiz ve açısı farklı örneklerdir. O örnekler üzerinden yola çıkmamızın, nefislerimizi tatminden başka bir anlamı olmaz.
Sözünü ettiğiniz kurumlara, HALKINDA Müslüman BULUNAN ülkelerin katılmasını söz ediyorsanız, Müslümanların katılıp katılmaması veya başka bir yönünü soran da yoktur zaten. Müslümanların bizzat bu konu hakkında fikirlerinin ne olması gerektiğini soruyorsanız, onu soran bir yetkili de yoktur. Biz kendi kendimize başkasının parasını sayar gibi bir iş yapıyoruz adeta. Mevcut durumu asla kabul edemeyiz. Bize ait olmayan yerlerde bulunuruz ama bize ait olmadığını bildiğimiz şartlarda bulunuruz. Bizimmiş gibi davranamayız. Allah yardımcımız olsun. Birbirimize dua edelim, aslımızı korumayı unutmayalım.

Nureddin Yıldız