Mektuplar

Namazlarını Soran Müslümana Mektup

14509
14.11.2014

Hocam Selamünaleyküm
Ben 45 yaşındayım ve namaza başlamaya karar verdim. Benim durumumda birinin size sorusunun cevabınızı okudum. Kendi kılmadığım namazlarımı hesapladım.
Eğer her namazımda 3 kaza kılarsam Allah ömür verdiyse 10 sene sonra cezam biter. Yalnız nette şöyle bir şey okudum. Sabah namazı kazası imsaktan önce kılınmalıdır diye. Bu doğru mu? Ve kazaların doğrusu nasıl yapmam gerek?
Birde kilmadigim 30 yil icin nasil Tövbe etmem gerek.Allah sizden razi Olsun.

Selamünaleyküm.
Aziz kardeşim, sizi tebrik ederim. Müberek olsun dönüşünüz. Rabbinize dönmüşsünüz, ne mutlu size. Bir bayram tebriği gibi sizi tebrik ederek sözlerime başlıyorum. Sizin için bir bayram olmuş bu başlangıç. Şöyle kısa bir takvim yapabiliriz:
a- Geçmişteki namaz kılmama günahınızdan dolayı tevbe edin. En büyük ibadet olan namaza karşı gevşekliğinizden ötürü samimi bir tevbe ve ardından da sürekli istiğfar edin.
b- Otuz yıllık namaz borcunuzu hesap etmişsiniz. Borcunuz bellidir. Siz bitirip bitirmemeye bakmayın; on yıl veya yetmiş yıl, siz onunla ilgilenmeyin. Öyle büyük bir hatadan dönüp dönmediğinize bakın. Kalbinizin heyecanla atıp atmadığını izleyin. Takatınız kadar da kazaya devam edin. Gerisini de Allah Teâlâ'nın mağfiretine bırakın.
c- Bir kaza bitirme planı yapın. Mesela yatmadan önce şu kadar vakit kaza edeceğinizi kararlaştırın. Veya evden çıkmadan önce şu kadar diye karar edin. O planınıza sadık kalın. Mesela bir yıl sonra geçen bir yılı izlediğinizde hiç aksatmadığınız görülmüş olsun. Sizden beklenen budur. Bunu yapabilirseniz biiznillah Allah'ın rahmeti sizi kuşatır. Bitirebildiğiniz veya bitiremediniz, önemli değil o zaman, Allah'ın mağfiretine sığınırsınız ve kurtulursunuz. Yeter ki, ciddi bir plan ve plana bağlı kalmayı becerin.
d- Sabah namazı ile ilgili öğrendiğiniz doğru değil.
Namazlı hayatınız mübarek olsun. Allah Teâlâ sizi korusun, istikrarlı bir kulluğa muvaffak kılsın. Size dualar ederiz, biz de duanızı bekleriz.
Selamünaleyküm.
Nureddin Yıldız

Nureddin Yıldız