Yazılı Fetva

Müslüman ve kâfir arasında insani değer sıralamamız nasıl olmalıdır?

5127
01.01.2016

İnsani değer sıralamamız nasıl olmalıdır? Biz Müslümanız, Müslüman kardeşlerimize değer veririz. Peki, gayrimüslimlere karşı tavrımız nasıl olmalıdır? Bir gayrimüslime bir Müslümandan daha çok değer verilebilir mi?

İnsanlıkta bütün insanlarla aynıyız. İnsan olmanın getirdiği haklar ve meziyetler herkes için aynıdır. Hiçbir insanı Müslüman olmadığı için insanlık dışı göremeyiz. Böyle bir uygulama dinden gibi gösterilemez. Bu birinci hakikattir.
İkinci hakikat ise şudur:
İslam üstündür. İslam'ın üstünde bir değer düşünülemez. Müslüman da İslam şerefi taşıdığı sürece din olarak bütün diğer din veya din gibi sanılan düşüncelerin sahiplerinin üstündedir. Bu üstünlük farklı insan olmakta değil, insanlığın hakkını en iyi veren bir dine tabi olmaktadır.
Bu iki hakikatin ortalamasını şu şekilde bulabiliriz:
Müslümanlık farkı insanlığın üstüne konmuş manevi ağırlıklı bir farktır. Müslüman olmayanlar, İslam'a karşı bir kabalık ve had bilmezlikte bulunmadıkları sürece sadece Müslüman olmadıkları için Müslümanların hedef tahtasında değildirler. Böyle bir anlayış yoktur. İnsanlıkta aynıyız, dünyamız aynıdır. Ahirette ise herkesin yeri bellidir; müminler cennete kâfirler cehenneme!

Nureddin Yıldız