Mektuplar

Mü’min Erkeğin / Mü’mine Hanımın Öncelikleri Nelerdir?

13996
04.05.2017

Selamünaleyküm hocam.

Müslüman bir erkek nasıl olmalı ve nelere dikkat etmeli? Nasıl giyinmeli? Nasıl oturup kalkmalı? Nasıl konuşmalı? Neyi yapıp neyi yapmamalı? Tam olarak İslam’ı yaşadığımı düşünmüyorum, huzursuzum. Bana bu soruların cevabını vererek yardımcı olur musunuz?

Allah razı olsun hocam, selametle.

Selamunaleykum

Selamünaleyküm.
 
‘Müslüman bir erkek nasıl olmalı?’
 
Bu soruyu aslında ‘Müslüman nasıl olmalı?’ diye sormak daha yerinde olur.
 
Neden? Çünkü biz, erkek veya kadın, önce kuluz. Allah’ın kulları olarak bu âlemde bulunuyoruz. Kulluğumuzu beceremedikten sonra erkek veya kadın olmamız sonucu değiştirmeyecektir. Akıbet cennet olunca cinsiyet önemsiz olur. Cehennemde yanacak olduktan sonra erkeklik ne değer taşıyacak değil mi? Bizden beklenen erkeklik değil kulluktur. Allah yardımcımız olsun.
 
Bu mantıkla baktığımızda, asrımızdaki yaşam tarzını da dikkate alarak erkek bir mü'minin önceliklerini ya da genel yaşam tarzını özetleyebilecek şu kuralları paylaşabiliriz sizinle:

 

1-   Bütün insanlık Allah’a kul olmaya çağrılmıştır. Erkek ve kadın, kulluğa muvaffak olduğu zaman ebedî kurtuluşa erecektir.
 
Mücadelemiz budur; ebedî saadet sebebimiz olacak kulluk imtihanını kazanmak! Bunun karşılığında da bizi hedefimizden saptırması için İblis’e yetki ve güç verilmiştir. O da sapmamız ve hedefimizden geri kalmamız için mücadele etmektedir. Erkek mü'min, bu mücadelede İblis’e yenilmeyen insandır. Asla imanımızı ve imanımızın içini dolduran değerlerimizi ona kaptırmayacağız. Allah’a, meleklere, peygamberlere, Kitab’a, ahiret gününe ve kadere imanımızı sarsmayacağız. Hiçbir fitne ve hiçbir insan kılıklı düşman bizi bu ilkemizden saptıramayacak. İşte erkekliğin bir nolu konusu budur.
 
2-   Erkek olmaya muhakkak bir anlam yüklenecekse o anlam şu olabilir:
 
Âdem aleyhisselam’ın erkek çocuğusun. Kadına karşı veya erkeğe karşı olmak bir iş değildir. Adam olmak iştir. Adamlık da mü'minliğin ve insanlığın hakkını vermektir. Erkek gürültüsü de kadın gürültüsü de bir değer taşımaz.
 
3-   İmanımızı muhafaza ettikten sonra en önemli vazifemiz, Allah’ın haramlarından kaçınmak olacak. Erkek mü'min, harama bulaşmamayı gaye edinmiş mü'mindir. Bir hata olur da haramlardan biri ile yüzleşilirse ilk fırsatta tevbe ile ondan kurtulmak hedefimiz olur. Şöyle bilebiliriz: Haramlardan korunmuşluğum kadar imanım ve erkekliğim canlı demektir.
 
4-   Allah’ın farz olarak bize bildirdiği emirlerini eksiksiz yerine getirmek, iman etmişliğimizin sonucudur. Farzlarda eksiği olmayan, olursa onu telafi etme yollarını ihmal etmeyen mü'min olmak şiarımızdır.
 
5-   Peygamber aleyhisselam’ın sünnetleri ve nafileler, takatimiz kadar yapmaya çalıştığımız işlerimiz olacak.
 
6-   İnsanî ilişkilerimizde mü'min olmanın kalitesini koruyacağız. Başta ebeveynimiz olmak üzere yakın akraba ve arkadaş çevremize mü'min insan kalitesinde insanlık göstereceğiz. Ezilip büzülmeden, yıpranmadan konuşmayı, alıp vermeyi, oturup kalkmayı becereceğiz. Allah’ın haram ettiği alanlara yaklaşmadan bize mübah kıldıklarını rahatça kullanarak insanca yaşamayı, insanlığa katkıda bulunmayı başarabilmek görevimizdir. Bunu biz mü'min erkekler/kadınlar olarak beceremezsek, insanlık yolunu kaybetmiş olacaktır.
 
7-   Kur'an; okuma, amel etme ve tefekkür kitabımızdır. Günlük, haftalık ve aylık bir Kur'an okuma planımız olmalıdır. Bir satır da olsa okuduğumuz Kur'an, güneşin her sabah doğması gibi istikrarlı ve ciddi olacak. Farz ilimleri de okuyacağız. Din ve dünya kültürümüz için de okumamız olacak ama kendimizi zoraki âlim zannederek olmayacak bu okumalarımız. Kabiliyetimiz, iş ve aile ortamımız gibi dengeleri gözeterek okuyacağız. Gerektiğinde de okuma yerine dinlemeyi bileceğiz.
 
Diploman olmalıdır. Diploman olsun ama sen diplomanın adamı olma. Diploma senin gücün olsun.
 
8-   Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in Arş’ın gölgesini vaat ettiği insanlardan biri, ‘kalbi camiye kilitlenmiş’ insanlardır. Belli vakitleri muhakkak camide kılmayı ve cemaatle namaz eda etmeyi, ciğerlerimizin solunum yapması kadar doğal bir vazife olarak bilmeliyiz.
 
9-   Zamana karşı hassas olmaya mecburuz. Dakikaların hesabını yapamadıkça ömür hesabı yapamayacağız demektir. Bunun için de mü'min arkadaş çevresi oluşturmaya gayret ederiz.
 
10-                    Evli ve iffetli mü'min, erkek mü'mindir. İffeti zedelenmiş ve tekrar ıslah edilmemiş mü'min ziyandadır.
 
11-                    Bu zaman ve bütün zamanlar, ancak sabırla yaşanabilir zamanlardır. Diyebiliriz ki, sabrımız kadar mü'minliğimiz vardır. Sabrı bitenin imanı da insanlığı da erimeye yüz tutar. Sabır sensin ve geleceğindir.
 
12-                    Dua et. Dua et. Dua et.

Kandil akşamlarındaki otomatik, toplu ve sesli duaları yeterli bulma. Onlar ‘olmalı’ diye yapılan dualar olabilir. Sen dua et. Dua et. Yatarken, kalktığında, merdivenlerden inerken, durakta beklerken dua et. Arapça biliyorsan Arapça, bilmiyorsan bildiğin dille dua et. Kendine et, anne babana et, ailene et. Ümmetine dua et. Bir et, bin et ama dua et.
 
13-                    Kılık kıyafetin, konuşma tarzın kör taklit olmasın. Birilerini değil mü'min selefini taklit et. Ayakkabından ‘Batı izleri’ anlaşılmasın. Ceketin, tıraşın aynı şekilde sana benzesin.
 
14-                    Elbette aileni, doğup büyüdüğün yöreni unutma. Ama ümmetinin insanı ol. Ümmet öncelikli yaşa. Kendini Âdem aleyhisselam’ın çocuğu gördüğüne göre Âdem’den bu yana gelenlerle kardeş olmayı da bileceksin.
 
Allah yardımcın olsun. Seni korusun ve bu merhume ümmetime bağışlasın.
 
Selamünaleyküm.
Nureddin YILDIZ
fb.com/nureddinyildiz
twitter.com/nurettinyildiz
instagram.com/nureddinyildiz

Nureddin Yıldız