Yazılı Fetva

"Mü'min çiftçi farkı.."

4914
29.03.2017

Hocam, ben İnegöl'de yaşıyorum çiftçilik yapıyorum. Meyve bahçelerimiz var ve hayvan yetiştiriciliği yapıyoruz. Hocam, ben bu işimi Allah için nasıl yapabilirim? Yaptığım işe mü'min farkını nasıl koyabilirim? Hocam burada bir ortaklık sistemi var ortağın biri yer veriyor diğeri işletiyor. İşleten hasılatın üçte ikisini alıyor. Yer sahibi üçte birini alıyor. Bu ortaklık caiz midir? Peygamber efendimiz aleyhisselatu vesselamın tavsiye ettiği bir zirai ortaklık şekli var mı? Hocam, yeni doğan buzağıların boynuzları ilaç verip yakılarak ya da elektro şoklu bir alet ile kökünden alınıyor bu caiz midir?

Allah Teâlâ işinizi kolay etsin. Elinize, toprağınıza, sofranıza bereket versin. İnsanlar sizi köylü/çiftçi görebilirler ama siz mübarek bir iş yaptığınızı bilin. Allah yardımcınız olsun.
Hayvanların boynuzlarının kırılması daha güzel görünsün ya da ona benzer lüks denebilecek bir gerekçe diye yapıldığında caiz olmaz. Beslemede ve büyütmede zorluk oluştuğu veya çevresine zarar verdiği gibi bir gerekçe ile yapılabilir, biiznillah sakıncası olmaz.
Ziraat işinde ortaklık hakkında ise size şöyle bir özet bilgi aktarabilirim:
- Bir taraftan arazi diğer taraftan çalışma ve elde edileni yarı yarıya, üçte bir gibi nispetlere paylaşma şeklindeki ortaklık caizdir. Bu anlaşma bir yıl iki yıl gibi bir süre için yapılmalıdır.
- Ekim yapılacaksa ekilecek tohumu kimin vereceği konuşulmalıdır.
- Ne ekileceği konuşulmalıdır.
- Taraflardan birinin alacağı mahsül önceden ‘şu kadar kilo garanti alacak’ şeklinde belirlenirse bu caiz olmaz. Zira yetişen ne kadar ise o bölüşülecektir. Hiçbir şey yetişmezse ona razı olacaklardır.
Ana hatları ile böyle bir anlaşma caizdir. Özellikle ziraat ortaklığını sıkıntılı duruma getiren durumlar olabilir. Onları gerektiğinde hususi olarak öğrenebilirsiniz. Allah yardımcınız olsun. Size dua ederiz, sizden de dua bekleriz.

Nureddin Yıldız