Yazılı Fetva

Mevlana’nın Velileri ‘Tanrı Çocuğu’ Olarak Görmesi

13890
25.10.2014

‘Yavrum veliler de Tanrı çocuklarıdır. Onlar ortada olsun, olmasın… Tanrı, mallarını, canlarını korur; onların ahvalinden haberdardır. Sakın noksanlıklarını bulup aleyhlerinde gıybet etme. Onlar için kin güdenden, onların öcünü alan Tanrı’dır. Tanrı dedi ki: Bu veliler benim çocuklarımdır. Gariplik âlemindedirler, eşleri yoktur. Ne işleri vardır, ne güçleri. Halkı imtihan için hor ve yetim görünürler. Fakat hakikatte dostları da benim, nedimleri de. Hepsi de benim korumama arka vermiştir. Sanki onlar, benim cüzülerimdir. Sakın, sakın! Bunlar benim hırka giyenlerimdir.’
Mevlana velileri, Tanrı’nın çocukları olarak gördüğünü açıkça söylemektedir. Hocam bu sözlerin açıklaması nedir, neyi anlatmak istemiştir Mevlana?

Selamünaleyküm. Celaleddin Rûmî, peygamber değildir. Sözlerinin yüzde yüz doğru olması gerekmiyor. Doğru olanları alınır, gerisi atılabilir. Bu ifadedeki hata da bunu göstermektedir. ‘Sevdiğini sınırsız seven, attığını da sonsuza kadar atan’ anlayışı dinî bir anlayış değildir. Böyle muğlak sözleri kabul edemeyiz.

Nureddin Yıldız