Yazılı Fetva

Memleketine Giden Seferi Olur mu ?

23745
04.12.2011

Selamun aleykum hocam. iki sorum olacak size. birincisi: eşim ve ben ayrı ayrı nisap miktarı altına sahibiz ve mülkiyetleri ortak olmadığı için ayrı ayrı hesapladık ve borçlarımızdan dolayı (borçlarımızı düşünce) zekat vermedik. Kurbanda da aynı durum söz konusu mu, yani borçlar düşüldüğünde mal nisap miktarının altında kalırsa kurban gerekir mi? Sorulara ve fetvalara baktım ancak kalbim tatmin olmadı durumumu bizzat sormak istedim. Allah sizden razı olsun. ikinci sorum da hocam, ben istanbula yerleştim ve burada çalışıyorum. Kendi memleketime 15 günden az bir süre için gittiğimde seferi sayılır mıyım. Köyde babadan kalma bir evimiz var. Aynı şekilde eşimin memleketine gittiğimizde eşim ya da ben seferi olur muyuz. Teşekkür ederim. Allah sayinizi meşkur eylesin. Sizi Allah için seviyoruz.

Selamünaleyküm.
Borçlar düşünce nisap miktarı kalmayanın kurban kesmesi gerekmez.
Memleketinizdeki yerlerinizi elinizden çıkarmıyacaksanız ya da kendinizi oralı gibi görüyorsanız siz orada seferi olmazsınız. Sadece yol esnasında seferi olursunuz.
Eşiniz ise sizinle beraber gittiğinde siz ne iseniz ona göre hareket eder. Yalnız gittiğinde de sadece kendi evi olan yerde seferi olmaz. Onun babasının evi onun değildir artık.

Nureddin Yıldız