Yazılı Fetva

Makattan su girmesi orucu bozar mı?

23466
20.10.2015

Bir yakınım bağırsak ameliyatı oldu. 3 senedir büyük abdestini yaparken zorlanıyor, kabızlık ve sancı çekiyor. Kendince çözüm olarak klozet çeşmesinden makatına su vererek fakat suyu içine hapsetmeden ihtiyacını giderebiliyor. Bunu günde 6-7 kez yapmazsa çok sancısı oluyor. Bu işlem sırasında makatından ne kadar su nereye kadar gidiyor tam bilemiyor. Bu durum orucuna zarar verir mi endişesini yaşayınca, sizi sorularla meşgul etmemek için önce araştırma yaptım. Sizin bir soruya verdiğiniz cevaptan ve başka kaynaklardan orucun bozulduğu, hatta geçmişe dönük kaza edilmesi gerektiği gibi bir anlam çıkardım. Yakınım çok üzüldüğü için bir de bulunduğu yerdeki Diyanet’e sormuşlar. Diyanet ‘bozulmayacağını’ söylemiş. Bilmediği için sorumluluğu yoktu, ancak bile bile bu işe devam ederse
61’i yüklenmesinden korkuyorum. Ben mi sizin görüşünüzü mü yanlış anlıyorum, Diyanet mi geniş fetva veriyor?
Ayrıca Diyanet’in bu ve başka konulardaki fetvalarını esas alırsak olası bir hatada günahı Diyanet’e mi bize mi olur?

Oruçlunun makattan su sızdırmasının oruca zararı hakkında mesele şöyledir:
Mevcut mezheplerimizin içtihadına göre makattan içeri su girmesi orucu bozar. Sadece İbni Teymiye ve onun görüşünü destekleyen bazı âlimler, makattan su girmesini orucu bozan yeme içme gibi bir durum olarak görmemişlerdir. Çünkü orucu bozan şey, mideye ulaşacak bir yeme içme durumudur.
Ayrıntısını bilmiyor olmakla beraber Diyanet’in, bu ikinci görüşü esas aldığını zannediyorum.
Annenizin özel bir durumu bulunmaktadır. Bu ikinci görüşle amel etmesinin inşaallah sakıncası yoktur. Biz ise birinci görüşü, genel görüş olarak uyguluyoruz.
Allah Teâlâ annenize afiyet ihsan buyursun.

Nureddin Yıldız