Yazılı Fetva

Ledün İlmi

9412
23.11.2012

Selamünaleyküm hocam, Hz. Musa ile Hızır a.s kıssasında Hızır aleyhisselamın bazı konularda Hz. Musa’dan daha bilgili olduğunu görüyoruz. Hızır A.s ın Ulul Azm peygamberlerinden olan Hz. Musa’dan ledünni ilmi konusunda daha üstün olması nasıl izah edilebilir? Ledünni ilmin tam tanımını nasıl yapmalıyız? Ayrıca bu ilim peygamberlere mahsus bir şey midir? Allah dostu, takva ehli ve veli kişilerde veya normal insanlarda böyle bir meziyet olabilir mi? Vesselam.

Selamünaleyküm. Peygamberler dâhil, hiç kimsenin bilgisi son bilgi değildir. 'Son bilgi, hakikatin ta kendisi olan bilgi' Allah Teâlâ'nın bilgisidir.
- Musa aleyhisselam bilinen bir isimdir. Hızır olarak adlandırdığımız isim ise bizce kimliği ve durumu meçhul bir kuldur. Bilinenle bilinmeyen arasındaki bağlantı hakkında sadece Peygamber aleyhisselamdan gelen bilgilere itimat edebiliriz. Bu hususta da yeterli bilgi elimizde yoktur. Tahminler ve zanlarla dine etki edecek bir bilginin peşinde koşamayız.
- Bizim için bağlayıcı bilgi kitaplara yazılan Kur'an, hadis ve onlardan zahiri yollarla içtihat edilerek alınan bilgilerdir. Daha ötesine gitmenin anlamı yoktur.

Nureddin Yıldız