Yazılı Fetva

Kutlu Doğum Programlarına Katılmanın Sınırı

7060
26.10.2013

Selamünaleyküm. Hocam, bir insana onu sevdiği için "kurban olayım sana" demekte bir sakınca var mı? Nazar değmesine karşı insanlar kıldan yapılan iple kapının eşiğinin veya nazar değdiği düşünülen kişinin ayağının ölçüsü alınıp  hardal, soğan ve sarımsak kabuğu ile birlikte yakılıyor. Bu tür uygulamaların dinde yeri var mı, böyle şeylerin yapılmasında herhangi bir sakınca var mı? Son olarak Hocam “Bid’at bid’at’tir!” sohbetinizi dinledim ama kandillerle ilgili kısmını anlayamadım. Bir de Mekke’nin, İstanbul’un fethine, şehitleri anma programlarına yarar varsa gidilebilir diye bir cevabınız var. Kutlu doğum ve kandil etkinlikleri de bu kapsama girer mi? Günümüzde yapılan kutlu doğum etkinliklerine iştirak edilebilir mi? Bunlar bid’at mi, bunlara katılmakta herhangi bir sakınca var mı? Anlayabileceğim açık cevap olursa çok sevinirim hocam. Allah razı olsun.

Selamünaleyküm. 'Kurban olayım' deyimi, mecazdır yani seni seviyorum anlamındadır. Dinen kullanılması uygun olmasa da günah olacağını zannetmeyiz.
Sözünü ettiğiniz toplantılara bir şeyler öğrenmek için gidilebilir elbette ama namaz gibi bir ibadet icra ettiğini zannederek giderse bu bid'at dediğimiz şey olur, kabul edilemez.

Nureddin Yıldız