Mektuplar

Kur’an’ı ve Sohbeti, Reklam ve Ticarete Dönüştürmek

7050
07.04.2014

Selamünaleyküm Hocam,

Sorum Kur'an-ı Kerim'in okunduğu ortamlarla ilgili. Son günlerde görüyoruz ki ömürlerini Kuran tahsiline adamış, kıraat ilmi gibi yüksek ilimlere vâkıf olmuş, dünya birincilikleri elde etmiş, hafız kardeşlerimiz televizyonlarda hiç olmayacak medyatik programlara çıkıp Kur'an’ımızı tilavet ediyorlar. Bu yüksek perdeli okuyuşlar insanı etkiliyor. Fakat bu etki Kuran'ın muciz beyanından mıdır, yoksa sesin verdiği güzellikten midir? Peygamberimiz(sav)'in Kuran'ı seslerinizle süsleyiniz hadisini de dikkate alarak Mushaf’ın bu şekilde okunması doğru mudur? Yoksa böyleokuyuşlar doğru, üzerine örtecek kumaş bulamamış, sunucuların yaptığı programlarda okumak mı yanlıştır? Bu açıdan bazı derneklerin yaptığı Kur'an ziyafeti programları nasıl değerlendirilmeli? Allah faydasız ilimden hepimizi korusun. Allah razı olsun.

Selamünaleyküm.

Allah sizden razı olsun. Pek önemli bir hususu ele almışsınız. Keşke, bunu yazma ihtiyacı hissedilecek ortamlar oluşmasa idi!

Gayet üzücü bir durum vardır ortada. Bir yanda, adına “Kur'an Ziyafeti” gibi bir isim vererek, Kur'an üzerinden bir iş yapmış olmak isteyen kurumlar veya şahıslar göze çarpmaktadır. Diğer yandan da, bu işten bir menfaat umduğu kanaati uyandıran hafızlar vardır. Kur'an okumuş olmaktan dolayı bir ücret almak veya vermek haram değildir ama nerede ve ne okunacağının hesaplandığı bir uygulamayı da kabul edemeyiz şüphesiz. Bu durumun ilerlemiş şekli Mısır'da vardır. Orada Kur'an okuma ve bu alandan para kazanma bir meslek türüdür.
Şöyle bir çıkmazı da konuşmalıyız:

Tv ekranlarında ve büyük toplantılarda Kur'an tilavetine şükretmemiz gerekmiyor mu? Bu ülkede Kur'an alfabesinin bile yasak olduğu zamanlardan hangi zamanlara geldik, bu olumlu bir gelişme sayılmaz mı?

Evet, bu sorunun cevabında da sıkıntımız vardır. Doğrudur, Kur'an artık tv ekranlarında, devlet ricalinin katıldığı toplantılarda okunuyor. Okunmasına okunuyor da ne oluyor ve nasıl okunuyor diye bir sorgulama da yapamıyoruz ya da yapmak istemiyoruz.
Netice olarak, Kur'an üzerinden ticareti ve Kur'an okuma edeplerini yeniden gündeme getirmek zorunda olduğumuzu kabul etmeliyiz. Aksi takdirde önceki ümmetlerin kitaplarını düşürdükleri seviyeyi biz de kitabımız için oluşturmuş olabiliriz. Bunu da başta Diyanet olmak üzere, dini Hizmetlerde bulunan vakıflar ve derneklerin yetkilileri düşünmelidirler. Yaşadığımız topraklardaki yoğun siyasi ve yöresel sorunlar arasında bu önemli ayrıntıyı kaçırmamalıyız.
Yeri gelmişken temas etmemiz gereken bir başka husus daha vardır. Bunu da
sizin sebebinizle zikretmiş olalım:

Son zamanlarda büyük salonlarda ve iri isimlerle yapılan toplantılarda başta Peygamber aleyhisselam efendimizle alakalı konular olmak üzere önemli sunumlar yapılmaktadır. Bu sunumları yapan şöhretli isimler, bu sunum üzerinden yüksek rakamlarla ticaret yapmaktadırlar. Gayet komik ve düşündürücü bir örnek olarak zikredecek olursak, mesela Peygamber aleyhisselamın dünya hayatına tenezzülsüzlüğünü ve sade hayatını anlatmak için tertiplenen bir toplantıda, tertip heyeti ve konuşmacı epey yüklü bir parayı ücret olarak tahsil etmektedirler. Ne gösterip ne alınıyor, şeklinde bir inceleme yaptığımızda yarın utanabileceğimiz sonuçlar çıkmaktadır önümüze. Bundan da üzücü olanını burada yazmış olmakta sakınca görmüyorum. Bir arkadaşa, yaptığı konuşma karşılığında iki bin euro aldığını söylediğinde, kaç saat konuştuğunu sormuştum. Cevap olarak bir buçuk saat deyince hayret etmiştim. Onun tepkisi ise çok daha düşündürücü idi. Aynı saatti kullanan şarkıcıların, daha fazla aldığını anlatmaya çalışmıştı bana. Şarkıcının para kazanması ile bir toplantı da Peygamber aleyhisselamı anlatan bir hocanın para alması nasıl aynı tutulabilir, bilemiyorum doğrusu!
Son zamanlarda başta belediyeler olmak üzere devlet kurumları da, şu veya bu nedenlerle o tür toplantılar yapıp, yüklü paraları şuna  veya buna aktarmaktadırlar. Böyle bir din tebliği olamaz. Olsa da onun feyiz ve bereketi olmaz. Kendi elimizle dinimizin köklerini tahrip etmiş oluyoruz. Umuyorum uyanmamız ve kendimize gelmemiz yakındır. Bunca emeklerin karşılığında, neden bu kadar cılız sonuçlar aldığımızı anlamamıza yardımcı olabilecek bir soru sordunuz. İnşaallah nereye kaydığımızı anlamaya sebep olursunuz. Allah yardımcımız olsun. Birbirimize dualar edelim.

Selamünaleyküm.
Nureddin Yıldız

www.twitter.com/nurettinyildiz
www.facebook.com/nureddinyildiz
www.sosyaldoku.com
www.fetvameclisi.com
www.ailehayati.com
www.gencdoku.com

Nureddin Yıldız