Yazılı Fetva

"Kur'an bana yeter" diyenlere ne diyelim?

37611
02.10.2016

Hocam, öncelikle verdiğiniz hizmetlerden dolayı Allah sizden razı olsun. Bu günlerde giderek artan yanlış işlerin, bilgilerin arasında doğruya vesile oluyorsunuz inşallah.

Benim endişem İslâm'a sokulan fitne. Kur'an hepimiz için ilk ve en doğru kaynak şüphesiz. Yalnız bazıları(çok artmış durumdalar) hadis inkârcılığı yapıyorlar. .. .. adında sözde âlim çevresinden yayılan bu fitne, bizleri yozlaştırıyor. Bu konuyu tabii araştırdım lakin hala eksik hissediyorum.

Bazı kişiler hadislere güvenmiyor, Kur'an ile aklımı kullanırım yeter deyip bazı sahih hadisleri bile kendilerince eleştiriyorlar. Gerçek anlamını açıklasam da aklıma yatmıyor diyorlar. Yani sahih hadislerin bile uydurma olduğunu iddia ediyorlar. İstemesem de münakaşaya giriyoruz çünkü sanki bizler uydurulmuş bir dine inanıyoruz, Kur'an'dan önce hadise veyahut haşa Allah'tan önce Peygamber efendimize(s.a.v.) tapıyoruz gibi davranıyorlar.

200 yıl sonra yazıya dökülmüş, doğru olamaz diyorlar. Oysa hepsinin ravileri bile yazılı. Kur'an bana yeter diye hadislerle birlikte âlimlere, hocalara, cemaatlere, tarikatlere karşı çıkıyorlar. Hocam yakın hissetmeyebilirler, içinde olmayabilirler ama onları batıllıkla, düşünmemekle ve hatta kafirlikle bile suçladıklarını görünce müdahale etme isteği uyanıyor. Bu arada bağlı olduğum herhangi bir cemaat/tarikat yok.

Böyle kişilere nasıl davranmalı, eğer lüzumlu ise ne demeliyiz? Ben sorgulayıp duruyorum, ben mi yanlış yoldayım diye, yanlış, sapık düşüncelerim varsa söyleyiniz hocam.

Allah, bizi her zaman için farklı denebilecek alanlarda imtihan ediyor. Belirttiğiniz durum da bu zamanın imtihanı olsa gerek.

Size şunu tavsiye ederim:

Asla bu konularda tartışmaya girmeyin. Bugüne kadar onları ikna eden yoktur. Bu, tedavisi olmayan bir kanser gibidir. Hatta bulaşıcı bir hastalıktır, kendinizi koruyun. Birilerini ikna etmeye çalışırken kendinizi şeytanın dişlerine kapılmış olarak görebilirsiniz maazallah. Aman dikkat edin.

Bir de, onlar neyi inkâr ediyorsa sen de ondan rahatsız oluyorsan, onların yıkmaya çalıştığını yap. Hadis ezberle. Hadis derslerine katıl. Onlar bir yıkıyorsa sen bin yapmış olursun böylece. Gerisi kuru kavga olarak kalabilir.

Bir de çok dua et, Allah seni dininde fitneye düşürmeden ruhunu kabzetsin.

Nureddin Yıldız