Yazılı Fetva

Kaza namazı borcu yerine nafile kılmak doğru mudur?

20114
23.03.2011

Ben 34 yaşındayım. Geçen yıla kadar namazlarıma özen göstermiyordum, hiç kılmadığım zamanlar olduğu gibi hakkını vererek kılabildiğim namazlarım yok denecek kadar da azdı. Geçen yıl tevbe ettim, bütün günahlarımdan hicret ederek muhacir oldum. Elhamdülillah şimdi titizlikle ve zevk alarak namazlarımı kılıyorum. Yaşadığım şehirdeki bir hocamıza durumu anlattım ve geçmiş namazlarımla ilgili ne yapmam gerektiğini sordum, şu cevabı verdi: 'Sen yeni müslüman olmuşsun, dolayısıyla geçmiş namaz borcun kalmamıştır. Rabbim onları örter. Şimdi sen kılabildiğin kadar nafile namaz kıl boş kaldıkça, farzlar dışında nafile namaz kıl.' Bir yıldır böyle yapıyordum. Sizin kaza namazları ile ilgili birkaç yazınızı okuyunca kafam karıştı. Benim kaza namazı mı kılmam gerekiyor yoksa bol bol nafile namaz mı?

Kesinlikle namaz kılmadığınız için Müslüman olmadığınız, dolayısıyla namaza başlayınca Müslüman olduğunuz sözü doğru olamaz. Doğru olan, sizin buluğ çağından itibaren namaz borcunuz olduğudur. Bu da on beş yaşı ortalama bir yaş kabul edersek on sekiz senelik namaz demektir. Yapacağınız iş şudur:
a- Büyük bir tevbe ile Rabbinizin kapısına kapanmak ki, hamdolsun buna muvaffak olmuşsunuz.
b- Üzerinizdeki kaza namazlarını sayı olarak tespit etmek. Mesela: 18*365 sabah namazı, 18*365 öğlen namazı gibi.
c- Böylece kaç namazın üzerinizde borç olduğunu bilmiş olacaksınız. Onları kaza etmeye azmedeceksiniz. Ondan sonra da mesela yatmadan önce ya da tatil günlerinizde veya benzeri bir takvimle onları tüketmeye karar vereceksiniz.
d- Siz bu kararı samimi bir şekilde verdikten ve tatbike başladıktan sonra biiznillah yol açılmıştır. O borçlarınız bitmeden ölmüş olsanız bile takvimi işlettiğiniz sürece bir sakınca yoktur.
Allah tevbenizi, ihlasınızı kabul buyursun. Bize de dua edin.

Nureddin Yıldız