Yazılı Fetva

Kardeş ve Üvey Kardeşler Arasında Miras

12365
14.12.2012

Selamünaleyküm hocam. Babamla 1990 senesinde ben ve kardeşim altı katli ev yaptık. Babam bizden evi yaparken benden 40 bin Mark ve kardeşimden 20 bin mark aldı. Parayı alırken 2 daire senin 1 daire kardeşinin diye parayı bizden aldı. Şimdi ise bize diyor ki sizin verdiğiniz para benimki bir daire kardeşimin ki yarım daire eder diyor. 22 seneden beri kiraları alıyor bize kirada vermiyor. Hocam yakında mirası bölmüş bana ve kardeşime ben ne verirsem o sizin hakkiniz diyor. Hocam biz 2 öz 2 üvey kardeşiz. 2 öz kardeş anne bir baba bir 2üvey kardeş 1 erkek 1 kız kardeş. Bizim kardeşlerimizle bir sorunumuz yok. Bu mirası nasıl böleceğiz? Ben kardeşlerim ve üvey anneme bu mirastan İslam hukukuna göre ne düşer? Babamın 12 dairesi var bizimle yaptığıyla beraber.  Allah helalinden yemeyi ve içmeyi nasip etsin.

Selamünaleyküm. İnsan sağlığında miras bölemez. Babanızın böyle bir bölmeye hakkı yoktur. Ancak emri vaki ile bir hibe yapabilir. Bu da onun adına zulüm ihtiva ederse vebale girer.
Size tavsiyem, tenezzül edip babanızla tartışmayın. Bırakın o peşinizden koşsun kıyamet günü. Kardeşlerinize de durumu izah edin. Onlar da vicdanen zorlansınlar.

Nureddin Yıldız