Yazılı Fetva

Kanaması olan birinin mest kullanımı nasıl olmalıdır?

6416
04.05.2015

Ben abdest özürlüyüm, yani sürekli basur kanaması oluyor. Bir fıkıh kitabında mest üzerine mest edebilmem için özür kanı akmadan mestleri giymem gerektiği, aksi takdirde sadece o vakit için mesh yapabileceğim, özür akıntım devam ederken mest giyersem 24 saat mesh yapamayacağım yazılı. Kış günü mest kullanmak kolaylık ama ben bu durumda mest giyemiyorum çünkü kanama ya da iltihap hep akıyor. Ben mest giyebilir miyim?

Şu şekilde bir uygulama ile hiçbir sorun yaşamazsınız ve mestlerinizi normal sağlıklı kimseler gibi giyebilirsiniz:
Kanamanızın durduğu bir anda abdest alın ve mestlerinizi giyin. Ondan sonra özürlü durumunuz var veya yok mestleriniz açısından bir sıkıntı yok demektir. Yirmi dört saat çıkarmadan giyebilirsiniz.
Kanama devam ederken yani bir abdest alıp mestleri giymeye vakit bulamayacak kadar sürekli olan bir kanama varken giydiğiniz mestler, fukahamızın ağırlıklı görüşüne göre namaz vaktinde abdestiniz bozulunca onlar da devre dışı kalmış olacak. Sadece İmam Züfer’e göre her durumda mestlerinizi giymenizde sağlıklı kimseler gibisiniz. Bu da imamlarımızdan birinin içtihadıdır. Çok zorunlu olarak mestleri giymeniz gerektiğinde bu içtihatla amel edebilirsiniz. Geçmiş olsun, Allah Teâlâ size şifalar versin.

Nureddin Yıldız