Yazılı Fetva

İslami Yaşama Dair Bazı Sorular

3245
26.10.2013

Selamünaleyküm hocam. Benim bazı konularda sorum olacaktı.
1)Himmet nedir hocam. bazı kardeşlerimden bu iş ashabı kiramın himmetiyle oldu onlar olmasa bu iş olmazdı gibi şeyler duyuyorum böyle bir şey var mıdır? Yani vefat eden bir kişi bize yardım edebilir mi?
2)Dualarda beşer perdesinden sıyrılmış Hazreti Şeyh x Marifetlerin ve kelamın kaynağı saadetin efendisi Seyyid falanca gibi cümleler söylenen dualara âmin demek şirk midir?
3)Yiyeceğin evvelini araştırmamız gerekiyor mu? Kesimi konusunda bilgimiz olmayan bir hayvanın etini helal kazançla  kasaptan alıp yersek helal kesim olması ya da haram kesim olması fark eder mi?
4) Okunan kuranı kerimin mealini anlayacak kadar Arapça öğrenmek  istiyorum. Bugün konuşulan Arapçayı öğrensem bu mümkün olur mu? Eski Türkçe-Günümüz Türkçesi gibi dilde ayrılık olduğu gibi Arapçada da bu durum var mı?
Sorularım bunlar hocam Allah sizden razı olsun. Allah hizmetlerinizi kabul etsin

Selamünaleyküm.
1- Himmet kelimesinin, mezardan bile etki edecek şekilde kullanılmasının ne kadar yerli yerinde olduğunu öğretecek bir bilgi sahibi değilim. Kur'an ve Sünnet üzerinden böyle bir bilgim yoktur.
2- Şirk değilse bile mümince değildir.
3- Yiyeceğimizin aslı araştırmayacaksak hiçbir şey araştırılmayacak demektir. Umumiyetle helal üzere bulunulan bir ortamda isek araştırmayız. Kimin ne yaptığı belli olmayan bir ortamda muhakkak araştırırız. Kişi seçer, ortam tutarız.
4- Kuran’ımızın özel bir Arapçası olduğunu söyleyebiliriz; günlük Arapça ile Kuran’ı anlamak mümkün değildir. Nitekim Kuran Arapçası ile de bugünkü Arap toplumunun dilini anlamak mümkün olmamaktadır.
Allah Teâlâ muvaffak kılsın.

Nureddin Yıldız