Yazılı Fetva

İsim zikretmeden ve tek fiyatla farklı ülkelerde kesilen kurban

8180
31.10.2014

Hocam, büyük bir yardım kuruluşu sizden aldığını söylediği fetvaya göre kurban vekaleti verirken isim zikretmeden sadece seni vekil ettim, diyerek 42 bin 250 kurban kestiler. Ayrıca kurban fiyatları her ülkede farklı olmasına rağmen herkesten 450 lira toplamışlar, aradaki farkı denkleştirerek hallediyoruz, dediler. Bu konuda bizi aydınlatır mısınız?

Selamünaleyküm. Böyle yoğun bir kurban kesme işinde genel bir vekâletle kurban kesilebilir. Binlerce kurbanı isim isim vekaleti anarak kesmenin zorluğu ortadadır. Genel bir vekâlet ile kesilen kurbanlarda biiznillah sorun yoktur.
Havuza toplanan aynı oranda ödenmiş paralardan farklı fiyatlarla kurban kesmede eğer, kurbanı kesilmesi için vekâlet veren kişinin, verdiği paranın aynen kullanılmasını şart koşması gibi bir durum olsa idi bu sistem caiz olmazdı. Hâlbuki o sisteme vekâlet vererek para yatıranlar, havuz benzeri bir yapıya para yatırdıklarını, verdikleri paranın ortalama bir fiyatla alınacak kurbanlıklarda kullanılacağını bilmektedirler. Dolayısıyla özel bir şart getiren biri olmadıkça bunda da sorun yoktur diye umuyoruz. Zira farklı ülkelerde farklı fiyatlarla satın alınacak binlerce hayvanın fiyatının önceden belirlenmesi de mümkün değildir. Satın alındıktan sonra vekâlet verenlere fiyat farkının artı veya eksi yansıtılması da büyük bir iş yükü getirecektir. Bunlara dikkat edildiğinde ‘şartlı para verenin dışındakiler açısından bir sorun yoktur’ diyoruz.

Nureddin Yıldız