Yazılı Fetva

İşe gitmediğim zamanlar için iş yerinin hakkını nasıl ödeyebilirim?

5568
01.03.2015

Ben Almanya’da çalışıyorum. Haftada 39 saat çalışmam gerektiği halde ben hep iş yerinden, iş bulamadığım için erken çıktım, işe gitmediğim günler oldu. Ofisim başka yerde olduğu için koordinasyon tarafından fark edilmedi. Ben kul hakkından kurtulmak istiyorum. Şimdiye kadar aldığım maaşın yarısını geri ödemek istiyorum. Ama iş yerine nasıl ödeyebilirim? Kimlik belirtirsem belki kabul edilmez belki de yasal sorun çıkar. Kul hakkını nasıl ödeyebilirim?

İş yerinde bulunmaman durumunda ortaya bir aksaklık çıkacak şekilde sonuç çıkıyorsa yani sen olmadığın için orada bir eksiklik olmuş ise aldığın maaşın o bölümü sana helal olmamıştır. Eğer orada bulunmaman bir sorun oluşturmuyordu ve mesela şefin de sana bu bakımdan müsamaha gösterebiliyordu ise maaşın helal olur. Ahlaken ise hiçbir şekilde doğru değildir yaptığın.
Sözünü ettiğin miktar kadar parayı senin kişiliğine zarar vermeyecek şekilde şirketin bir bölümüne aktar. Bunu beceremezsen o kadar parayı Müslümanlar açısından zararlı olmayan bir kuruma bağışla.

Nureddin Yıldız