Yazılı Fetva

İnternet Kafe İşletmek

14935
17.03.2012

Selamunaleyküm. Soru1. Eskiden kılmadıgımız namazları kaza ederken 5yıllık kaza namazı diyelim takvıme aldık.nasıl niyet edicez.ogle namazının sunnetını kılarken hem sunnet hemde kazaya nasıledıcez 5yıllıkkı namazı yanı.nıyet ettim allah rızası ıcın ogle namazının sunnetını kılmaya ve kazaya kalmış ilk ogle namazının farzına dıye nıyet edebılırmıyım her ogle namazı sunnetınde sabah namazında ıkındıde akşamda yatsıda?edılırse akşma namazında nasıl yapıcaz kazası 3 rekat sunneti 2 rekat?.soru2. Bır insanın bıldıgım kadarıyla ınternet cafe ısletmesı mubah degıldır.ınsanlara sohbet ettıklerı ıcın aracı olundugu ıcın.pekı bı ınsan plasteşin3 gıbı cafe işletebılırmı yanı oyun cafesı.sadece lcd ekkranda oyun oynanıyor savas dovus futbol tazı oyunlar bole bır oyun cafesı acması caızmıdır gunahmıdır.?Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim. Saygılar.

Selamunaleyküm,
Cevap 1. Bir ibadette iki niyet sahih değildir. Ya sünnete niyet edilir, ya da kaza kılmaya. Bir Müslüman'ın hem farzdan önce ve sonraki sünnetleri kılması, hem de o güne tahsis ettiği kazalarını ayrı ayrı kılması tercih edilen ve fazilet bakımından daha yüksek olanıdır. Ancak namazlardan önce ve sonra sadece kaza kılabilecek kadar vakti varsa ve gün içerisinde bunları kılması asla mümkün olmuyorsa o durumda sünnetleri kılmayıp, onun yerine kaza namazlarını kılabilir.
Cevap 2. Bir Müslüman kendi boş vaktinden hesaba çekilirken, bir de binlercesinin vaktini harcamasına sebep olduğundan dolayı hesaba çekilmesi ne kadar kolay olur orasını kimse takdir edemez. İşin fıkhi boyutu incelendiğinde ise; Kadın erkek karışık bir ortam olmayacaksa, Oyunların içerisinde müstehcenlik gibi haram bir görüntü veya bilgi bulunmayacaksa, Gençlerin ebeveynlerine asi olacakları bir durum söz konusu değilse, Derslerine mani olmayacak şekilde ise, Kurulacak olan müessese cuma vaktinde açık olmayacak ise ve Oyun oynayıp gitmelerinin haricinde başka hiçbir şey yapılmayacaksa caizdir.

Nureddin Yıldız