Yazılı Fetva

"İlahiyat okuyorum, arkadaşlarımın harama koşmasına engel olamıyorum.."

6748
19.01.2017

Hocam,İstanbul İlahiyat 3. sınıf öğrencisiyim. Mümkün olduğunca haramlardan dedikodudan uzak bir hayat yaşamaya çalışıyorum. Ama bir sorunum var. Etrafımdaki arkadaşlarım (okul-yurt) harama koşuyorlar ve ben engel olamıyorum. Hiçbir şey söylemediğim zaman iyi yaptığınızdan Rabbim razı değil haram dediğimde kötü oluyorum. Hiçbir şeye karışmayıp kenara çekilmek de istemiyorum. Bulunduğum ortamda bu muhabbetlerin(erkek arkadaş, sevgili,dedikodu vs.) konuşulmaması için çaba harcıyorum sonrasında bunlara karşı olduğum için yalnız kalıyorum. Ne yapmam lazım arkadaşlarıma yanlış olduğunu nasıl anlatmam lazım ya da bu ortamdan benim uzaklaşmam mı lazım bilmiyorum. Sizden yardım istiyorum bu konuda. Rabbim razı olsun. Selametle.

Neden, hayat bizim için imtihandır diyoruz? Çünkü imtihanı sadece sabah namazına kalkmak, Ramazan ayında oruç tutmak ve bayan isen tesettür sahibesi olmak diye sınırladığımız zaman imtihanın pek çok alanını baştan kaybetmiş oluyoruz. Hayatı olduğu gibi imtihan olarak görmek zorundayız. Bu görüşü yakalayabilirsek şu sonuçlara ulaşırız, yapacağımız işimiz ve iş plaınımzda belli olur:
 
a-Önce kendimizi korumayı, mü'min kimliğimizle ayakta durmayı hedefimiz bileceğiz. Önce ben ayakta kalmalıyım diyeceğiz. Başkalarının üzerinden hayaller oluşturarak kendimizi ihmal edersek kaybedebiliriz.
 
b-Hayatı imtihan olarak görmemizin en tabii sonuçlarından biri, hayatta ne ile karşılaşıyorsak onu dinimizin ilgi alanında bileceğiz. Dini ne dar kalıplara sıkışmış yapacağız ne de hayallerle yaşanabilir zannedeceğiz.
 
c-Becerip ayakta kalabilen için diğer bütün insanlar bir açıdan muhakkak ilgi alanlarında olacaktır, olmalıdır da. Kimine sözlü, kimine temennili yardımımız olacaktır. Bir başkasına da emretme durumunda olacağız ama herkes bizim için ilgi alanımızda anlamına gelmektedir. En azından dua ettiklerimiz arasında olacaktır.
 
d-Buna rağmen, kalplerin Allah’ın elinde olduğunu bileceğiz. Biz uğraşsak da neticede Allah’ın murat ettiği olacaktır. İşimize bakıp gerisi ile alakadar olmayacağız ki, moralimizi kendi elimizle çökertmeyelim.
 
e-Ve, Allah Teâlâ’nın bizi güçlü tutması için dua edeceğiz. Çok dua edeceğiz.

Nureddin Yıldız