Yazılı Fetva

İlaçlardaki Domuz Alkol Katkısı Konusunda Hüküm

14477
07.05.2014

Selamünaleyküm. İlaçlarla ilgili fetvalarınızı okudum ancak kafam biraz karıştı, yardımlarınızı bekliyorum. Bugün hamilelikte kullanılan vitamin hapındaki e vitaminin domuzdan elde edildiğini öğrendim. Ben de kullanmıştım. Bebeğim hayırlısıyla doğdu. Şu an 8 aylık. Vitamin hapıyla ilgili olarak insan hata yapar, tekrar etmeyin demişsiniz. Ama başka sorulara, ilaç olduğu için kullanılabilir demişsiniz. Sorularım şöyle; 1)İlaçların içerikleri konusunda tavrımız ne olacak? Domuz ya da alkol olsa da ilaçtır deyip kullanacak mıyız? 2)Çocuk doktorumuz kontrole gittiğimizde oğlumuzun gelişimine göre tedavi amacıyla değil ama gelişimini desteklemek amacıyla vitamin şurubu vs. veriyor. Bunların içlerinde domuz ya da alkol olsa da kullanabilir miyiz? 3)Hamileyken kullandığım ilaçlarda ya da şimdi bebeğimize kullandığımız ilaçlarda eğer domuz, alkol vs. varsa bunun bebeğimizin fıtratına etkisi olur mu?

Aleykümselam. Doktorun önerdiği, ilaç olarak imal edilmiş ve alternatifi bulunmayan nesnelerde esasen haram olan bir maddenin bulunması kullanılmasını engellemez. Ortada ilaç düzeyinde bir zaruret bulununca kullanabiliriz. Keyfi olan kullanımlar ise buna dahil değildir.  Keyfi kullanımı şöyle takdir edebilirsiniz:
Hamile bir kadın, hamileliği esnasında bebeğinin gelişmesi açısından vitamin kullanması doktor tarafından öneriliyorsa bu bir zarurettir, keyfi olarak ele alamayız bunu. Ertesi günü geziye gideceği için performansını yükseltmek için bir insanın vitamin alması ise keyfidir.Geçmişteki kullanımlar hatalı ise bunun inşaallah bebeğe etkisi yoktur. Allah işimizi kolay kılsın.

Nureddin Yıldız