Yazılı Fetva

İhramlıyken Peçe Takmak Caiz midir?

12322
17.07.2012

Selamünaleyküm. Benim Umre ile alakalı 2 sorum olacak. 1.Umrede Safa ve Merve’deki sayımız bittikten sonra erkekler tamamen traş oluyorlar sünnet üzere. Bayanlarda saçlarının ucundan kesiyorlarmış. İhram yasaklarında bedenden hiçbir şey kesmemek ve koparmamak gerekiyor diye biliyorum. Acaba bayanlar kendi saçlarını kestiklerinde ihram yasağımı yapıyorlar? Yada kesmeleri caiz mi? Yoksa orada kesecek kimse bulunuyor mu?
2. sorum da ihramlıyken bayanlar el ve yüzleri dışında tesettüre uymak zorundalar. Umreye gideceğimiz turda verilen kitapta, günlük hayatta kullanmıyorsa eğer peçe takmak ihramlıya yasak diyorlar. Umreye giden bir bayan ihrama girerken normalde kendi yaşam alanında kullanmadığı fakat ihrama girerken ve ihramlıyken ve de ihramsızken kullanmak istediği peçeyi taksa acaba bu ihramı etkiler mi yada yasak mı? Yasaksa sebebi nedir?

Selamünaleyküm. Umresi biten bayanın veya erkeğin kendi saçını traş etmesinde sakınca yoktur. Aynı şekilde fitneden emin olmak isteyen bayanın yüzüne peçe takmasında da sakınca yoktur. Genç bayanların takmasını özellikle tavsiye eden görüşe uymak daha doğrudur. Allah ibadetinizi kabul buyursun.

Nureddin Yıldız