Mektuplar

Heyecanı azalan tevbekâr Müslüman'a reçete niteliğinde bir mektup

35538
03.10.2011

Hocam, ben 24 yaşındayım ve elimden geldiği kadarıyla dinimi en güzel şekilde yaşamaya çalışıyorum. Geçmişte yaşamış olduğum günahlar altında eziliyorum. Kul hakları olsun ve helalleşemeyeceğim durumda olan insanlar olsun, beni acayip korkutuyor bunlar. Özellikle kul hakkı konusu aşırı ürkütüyor beni.
Elime Kur'an alıp okumaktan çekiniyorum. Geçmişte yaşamış olduğum bir şey karşıma çıktımı öyle bir moralim bozuluyor ki kendimden geçiyorum ve korkuyorum, hadis okumaktan, meal okumaktan. Bazen kendimi Allah'a çok yakın hissettiğim zamanlar oluyor ve ben hep öyle olmak istiyorum. Maneviyatımın geliştiğini hissediyorum. Yalnız ramazan ayına girdiğimizden beri dinime olan düşkünlüğüm sanki biraz azaldı ve ben bu durumumdan çok rahatsızım. Bende ne değişti de böyle oldum? Aynı maneviyatımı nasıl yakalarım? Çok severek yapmış olduğum ibadetler şu sıralar -Rabbim affetsin- ağır gelmeye başladı. Ben bu durumdan nasıl kurtulurum?

Din, bir dağ yolundaki yolculuk gibi yaşanır; bazen düz gidersin, bazen virajlar, rampalar... En iyi Müslümanlar olan ashab bile böyle yaşadılar diyebiliriz. Bu korkutucu değildir. Yolu bildikten sonra rampalar ürkütmez. Eğer yolu dümdüz zannedersen rampalarda bunalabilirsin.
Bunların tümünü geçici bilmelisiniz.
Sizin, geçmiş günahlarınızı bu üslupla irdelemeniz de bir günah tarzıdır. Şeytan sizi bir tür vicdan muhasebesi kılığı ile oyalamaktadır.

  • 1- Bütün hatalarınızdan tevbe edin, tevbenizde samimi olun. Allah samimiyetinizi görsün, melekler yazsın.
  • 2- Kul haklarından kurtulun. Helalleşebileceğiniz varsa helalleşin. Helalleşmeniz mümkün değilse onun için dualar edin, sadakalar verin. Yeni bir kul hakkı işlememeye gayret edin.
  • 3- İbadetlerinizi ihmal etmeyin. Zorlanarak da olsa az az Kur'an okuyun. Günde bir sayfa ama sürekli okuyun. Bir iki ay sonra yarım sayfa artırın. Bu şekilde bir okuma takvimi belirleyin.
  • 4- Çevrenizi değiştirin. Daha din eksenli konuları olan bir çevre bulun kendinize.
    Görecekseniz her şey eskisinden iyi olacak.
    Allah'a emanet olasınız.
    Nureddin YILDIZ
    facebook.com/nureddinyildiz
    twitter.com/nurettinyildiz

    Nureddin Yıldız