Yazılı Fetva

Hayvana Verilen İlacın Hükmü

3048
07.10.2012

Sayın Hocam;

1) Annemle beraber köyde küçük çaplı hayvancılık yapıyoruz. Hayvanlar rahatsızlanınca tedavi için iğne, ilaç kullanmak zorunda kalıyoruz. Antibiyotikli ilaçlarda ilaç kalıntı arınma süreleri var. İki gün süt kullanılmaz vs. diye. Araştırdım insan sağlığı açısından zararlı olduğunu öğrendim. Dinimiz açısından durum ne olur? Ben hatalı olur düşüncesiyle bu sütü, sütçüye vermemeyi düşündüm. Sürenin biraz uzun olması sebebiyle annem dayanamadı, tam yazılan süre dolmadan verdi. Bende bir şey yapamadım. Bu durumda bir harama bulaşılmış mıdır? Bu durum nasıl temizlenir. Süt alıcıları, bu durumun bilincinde dikkat eden olmuyor. Nasıl yapalım? Benim sorumluluğum var mı?

2) Hocam, annemin biriktirdiği emekli maaşı var. Bu para zekât sınırına ulaşınca zekât verilir mi? Birde ailenin ortak parası var. Zekât verirken annemin parasıyla ortak kazancı beraber mi değerlendirmek gerekir. Yoksa ayrı ayrımı?

3) Hocam, piyasada bulunabilecek, imanı ve imanı gideren durumları yazan (şirk, küfür) bir akaid kitabı tavsiye eder misiniz?( Yayın evi ile beraber) İlmihaller sadece iman esaslarını anlatıyor…

Selamünaleyküm. Hayvancılıkla ilgili kuralları belirleyen kanunlara, kurallara uymanız gerekir. Onlara aykırı davranmanız durumunda insana zarar verdiğiniz için veya hayvana eziyet ettiğiniz için vebale girersiniz. Geçmiş için istiğfar edin yeterlidir. Annenizin biriktirdiği para zekât seviyesine gelince zekâtı verilecektir. Akide konularına ilmihal düzeyinden daha fazla girmenizi tavsiye etmem size, zihniniz karışabilir.

Nureddin Yıldız