Yazılı Fetva

Hayvan sevgisi imtihan mıdır?

30894
02.08.2016

Hocam, ben hayvanlara özellikle köpeklere karşı aşırı bir sevgi besliyorum. Bu kadar dost canlısı sadık hayvanların bize bazı durumlar dışında bakılmasının yasaklanmasını ise mantıksız ve çelişkili buluyordum. Her hayvanı Allah insanlar için yaratmış ve köpeğin bu sadakat özelliklerini düşününce Allah'ın insanlara onları dost olarak gönderdiğini düşünürdüm. Bu bana gayet mantıklı bir açıklama olarak geliyor. Bu nedenle köpeklerle ilgili olan hadisleri hep uydurma hadislerden olarak varsayardım. Lakin sizin onlarla ilgili cevabınızı okudum. İslam akıl dini olduğuna göre, Kur'an'da köpeklerin haram olduğuna dair hiçbir ayet geçmediğine göre, bu hadislerin kesin doğru olduğunu nereden bilebiliriz? Ve eğer tamamen doğruysa, yaşadığımız toplumda tüm insanlar iyi olsa, tüm köpekler sokakta yaşasınlar sıkıntı olmaz ama ben dışarıda onlara yapılan eziyeti görünce kahroluyorum. Ve benim bir hayalim vardı. Evimin bahçesine sokaktan bulduğum bilhassa yaralı bakıma muhtaç köpekleri getirmek ve onları sahiplenip yaralarını iyileştirmek istiyordum. Allahın bana verdiği en güzel duygunun bu hayvan sevgim olduğunu düşünürdüm. Ta ki sizin bu konuda "imtihandır" cevabınızı okuyana kadar. Her gördüğüm köpeğe yardım etmeye çalışıyorum ve içimde onlara karşı engellenemez bir sevgi var, bu benim imtihanım mı? Onlara bakmanın Allah rızası için yapabileceğim en güzel his olduğunu düşünürken hayallerim yerle bir oldu. İlerde barınaktan hasta köpek alıp onu iyileştirip baksam, bu sevap yerine günah mı olur? Eğer bu bir imtihansa ben bu imtihandan nasıl geçebilirim? Onlara beslediğim sevginin en güzel şey olduğunu düşünürken sizin imtihan cevabınızı okuyunca... Ne diyeyim çok üzgünüm, ne yapmam gerekir onlardan uzaklaşmalı mıyım bilmiyorum, yardım ettiğimde bana olan bakışları kalbimi ısıtıyor ve neredeyse tek mutluluğum hayvanlar diyebilirim. Ben şimdi ne yapacağım? Köpeklerden, onlara bakıp iyileştirme hayallerimden nasıl vazgeçebilirim? Onlara olan yardımlarım sayesinde Allahın beni sevdiğini doğruladığını hissederdim, ne zaman aç bir köpeğe yemek versem kalbim huzurla doluyor ve şükrediyorum bu duygum için. Bu aşırı sevgim benim imtihanım mı?

Bir kere İslam akıl dini değildir. İslam akıllıların dinidir. Bunu yeniden oturtun zihninizde.

Buna göre de şunu anlamış olursunuz: Ayetler veya sahih hadisler bizim zevk ve beğenimize göre tanzim edilebilir değerler değildir.

Her şeye rağmen köpek düşmanı olmamız emredilmiş değildir. Köpeğe sempati beslemek de sakıncalı değildir. Köpek necistir, gereksiz yere süs maksatlı beslenmesi caiz değildir. Meselenin özeti böyledir.

Sizin, köpeklere iyiliği en güzel iyilik gibi görmenizde bir aşırılık olduğunu anlamalısınız. Köpekler dahil mahlukat insan için yaratılmıştır ama hiçbir insan diğer mahlukat için yaratılmamıştır. Onlar bizim bekçimiz olabilir biz köpeklerin bekçisi olamayız.

Sizdeki duyguları lütfen insan için kullanın; Suriye başta olmak üzere insanın sıfır değere indirgendiği olaylarla ilgilenin. Belli ki siz, hayatınızı insanla ve insanın saadeti için var olan İslam ile dolu dolu geçiremiyorsunuz. Tekrar düşünün lütfen. Allah yardımcınız olsun.

Nureddin Yıldız