Yazılı Fetva

Hangi Gayrimenkullere Zekat Düşer?

20216
27.10.2011

Hocam, zekat konusunda sorularım olacak.
1- Ev araba gibi zorunlu ihtiyaçları karşılamak için biriktirilen para ve altın gibi değerlere zekat düşer mi?
2- Gayrimenkullerin hangisine zekat düşer ve hangi oranlar üzerinden zekat verilmelidir? Araştırmalarım neticesinde muhtelif cevaplar buldum. Aydınlatırsanız sevinirim. Allah razı olsun, hayırla kalın.

Selamünaleyküm.
1- İleride ev veya araba satın almak için biriktirilen para, zekâtı verilmesi gereken paradır. Çünkü bu tarzda biriktirilmiş bir para aslında başka işler için de harcanabilir bir maldır. Mesela vaz geçip o para ile tatile de gidebilirsiniz. Ama siz mesela yüz bin liralık bir ev için sözleşme yapıp borca girseydiniz, yüzbin lira biriktirinceye kadar elinizdeki paranın zekâtı gerekmeyecekti. Böyle bir durumda elinizdekini alacaklısı adına saklamış gibi olacaktınız.
2- Ev ve iş yeri gibi kullanmakta olduğunuz ya da tarla gibi istimal ettiğiniz gayri menkuller için zekât gerekmez. Çocuklar için muhafaza ettiğiniz yerler için de gerekmez. Ancak satmaya niyet ettiğiniz gayrimenkuller, satış niyetinizden itibaren zekât malı hükmündedirler. Bu durumda da zekâtları yüzde iki buçuk üzerinden olacaktır. Allah'a emanet olunuz.

Nureddin Yıldız