Yazılı Fetva

Hafızlık yapan bayan adet geciktirici ilaç mı kullanmalı farklı mezhep görüşüyle mi amel etmeli?

8514
20.10.2015

Bir kız çocuğu hafızlık yaparken sık sık hayız görmesi nedeniyle hatimlerinin zamanını geciktirdiği için derslerinde unutma ve zorlanma oluyor. Bunu engellemek için en azından bir hatim bitene kadar hayız olmayı geciktirici ilaç kullanması mı doğru olur müsaadesi olan bir mezhep imamının görüşüne uyarak Kur'an-ı Kerim’e dokunmadan derslerine devam etmesi mi?

Allah Teâlâ amelinizi kabul buyursun. Ne güzel, ne güzel bir iş yapıyorsunuz; bu ümmetin en hayırlısı olma adayısınız. Tebrik ederim, dualar ederim size.
Öncelikle size şunu tavsiye etmeliyim:
Kabiliyeti zayıf olanı hafızlıkta yormayın. Kabiliyeti olmayan dinimizin diğer ilim dallarından birine yönelsin. Kur'an'ımızı zeki ve imanı güçlü insanlara emanet etmeliyiz.
Sorduğunuz meseleye gelince, fıkıh mezheplerimizin birinde bayanların özel günlerinde Kur'an okumaları caiz görülmektedir. Diyanet'in genel meyli de bu yöndedir. Çevre olarak bir sıkıntı oluşturmayacaksa yani fitne sebebi olmayacaksa bu fetva ile amel edebilirsiniz. İlaç kullanmakta doktorun özel bir kaydı yoksa o kişi açısından ilke olarak sakınca yoktur. İlaç kullanılabilir ama hem ilacın kesim çözüm olmama ihtimali vardır hem de bir kerelikle umduğunuz sonucu alamayabilirsiniz.
Allah Teâlâ sizi muvaffak kılsın.

Nureddin Yıldız