Yazılı Fetva

Güvenlik Nedeniyle Faizli Bankaya Para Yatırılabilir mi?

29490
06.11.2010

Kişi yüklü miktardaki parasını güvenlik tehlikesi nedeniyle (çalınma, kaybetme, zayi etme vb.) faizle işlem yapan bir bankada faizsiz bir hesaba yatırabilir mi? Bankanın sağlamış olduğu güvenliğin karşılığı o parayı kullanma durumu olabilir mi? Her türlü çözüm yolu tıkanmış, faize bulaşmaktan korkan bir müslümanın bu durumda nasıl hareket etmesi İslam'a uygun olur?

Faiz, kıyamet yaklaştıkça daha büyük bir sorun olmaya devam edecek en ağır sorunlarımızdan biridir. Allah Teala'dan ümmetimizi bu beladan muhafaza buyurmasını dileriz.
Siz de tabii olarak malınızın güvende olmasını isteyeceksinizdir. Maalesef, bankalar dışında da böyle bir güvenlik yok gibidir. Bunun için öncelikle, hiç olmazsa adı faizsiz olan bir bankayı tercih etmenizi tavsiye edeceğim. Ancak 'adı faizsiz' deyimime dikkat etmenizi rica ederim. Zira gerçekten faizden arınmış bir bankadan söz etmek zordur. Her şeye rağmen bankaya bulaşılması halinde, onların ekmeğine daha fazla yağ sürmek gibi bir tutum içinde de olmamalıyız. Bankayla zorunlu ilişkimizden ortaya çıkan parayı da asla onlara bırakmayacağız. Alır, bize helal olmadığı için üçüncü kişilere veya kurumlara devredebiliriz. Sadaka niyeti de taşımayız. Paranın bankalara faizsiz yatırılması bile bile onlara destek olmaktır. Bunu yapmayalım. Allah Teala rızasından ayrılmadan yaşamaya bizi muvaffak kılsın

Nureddin Yıldız