Yazılı Fetva

Gusül Abdesti ile İlgili Meseleler

13248
15.04.2012

Hocam, selamünaleyküm.
Hocam iki tane sorum olacak. Sorularım boy abdesti ile ilgili.
1) Boy abdesti aldıktan sonra parmağımda siyah bir nokta gördüm. Boy abdestinden sonra kıldığım namazlardan önce aldığım abdestle çıkmayan bir nokta ve aynı zamanda boy abdesti sırasında da çıkmamış. Ve ben bu durumu sonradan fark ettim. Elimle, kolonya ve kesici aletler ile çıkarmaya çalıştım anca deriyi koparınca çıktı Bu tür siyah bir nokta için boy abdestinin tekrar edilmesi gerekir mi?
2) Yukarıda bahsettiğim durum sonucunda siyah noktayı makas gibi aletlerle vücuttan uzaklaştırdıktan sonra veya gusül sırasında unuttuğumuz vücudumuzdaki herhangi bir yer için tekrar boy abdesti almak mı gerekir yoksa sonradan bu kuru yeri yıkamakla boy abdestimiz geçerli olur mu? Bir de hocam birçok dini kitapta su altına geçmiyorsa gusül sahih olmaz diyor. Biz insanların gözleri bu durumu nasıl tespit edecek ki böyle bir izah söz konusu oluyor ilmihallerimizde?

Selamünaleyküm. Mikroskop gibi bir cihazla incelememiz gerekmez ama gözle rahat görülen ve altına su geçirmeyen bir kiri gidermemiz gerekir. Abdest veya gusülde, sonradan görülmesi durumunda ise gusülden veya abdestten sonra meselâ abdesti bozacak yeni bir durum yoksa, yıkanmamış olan yeri yıkamamız yeterlidir. O aradaki namazları iade etmemiz gerekir.

Nureddin Yıldız