Yazılı Fetva

Garantili Alınan Ürünü Kullandıktan Sonra İade Edip Parasını Almak Doğru mu?

5300
15.10.2014

Selamünaleyküm hocam. Aldığım ürünü belli bir süre (15-16 ay) kullandıktan sonra para iadesi yaptırıp paramı almam haram mıdır? Detaya girmek gerekirse, ben bir telefon aldım, telefon gayet iyiydi, yaklaşık 15 ay kadar kullandım, firmanın bize verdiği garanti süresi ise 24 ay. Telefon yaklaşık 10. ayında iken ısınma sorunu rahatsız etmeye başladı ve telefonun satışında ciddi bir öneme sahip olan bir aksamı bozuldu. Ben zaten o aksamı kullanmıyordum ama bu telefonun 24 ay sorunsuz gitmesi gerekiyor ve kullanmıyorum diye telefonumun değerini düşürecek bir şeyi de göz ardı edemezdim. Nasıl olsa garantisine daha çok var diye erindiğimden garantiye vermedim. 15-16. ayında filan garantiye para iadesi isteyerek verdim. Telefonun yazılımı ile bir çok değişiklik yaptım, çünkü bize verilen şey oldukça yetersizdi. Herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Ve eski yazılımı yükledim garantiden önce, hala özellikler çalışmıyordu. Kendileri zaten garantide kontrol ediyorlardı sorunun kimde olup olmadığını. Orijinal yazılımda da sorun devam ediyordu. Dediğim gibi yazılımda herhangi bir sorun yoktu, sorun aksamdaydı. Garantiye verdikten sonra yaklaşık 4 aylık bir bekleme sonucunda 680 TL olan para iademi aldım. Sonra geçenlerde kullandığım harddiskimin çok önemli bir özelliği olan
usb 3.0 teknolojisi çalışmıyordu, bu da kısa bir süre sonra ortaya çıktı fakat dosyaları yedekle, harddisk bul vs vs işinden erindim ve garantinin süresini bekledim, sonra aynı şekilde sorunumu belirterek firmadan para iadesi istedim (başka bir firma). Ve sorunun kendilerinde olduğunu ürünün bozuk olduğunu anlayınca hemen para iadesini yaptılar. Biliyorum böyle anlatınca biraz kötü görünüyor ama bu bize verilmiş bir söz yani, verilen garanti süresi içerisinde üründen kaynaklanan bir sorun oldu mu ya ürün değişikliği ya da para iadesi yapacaklarına söz veriyorlar ve ben de para iadesi hakkımı kullanıyorum. Harddisk olayını bir arkadaşıma anlattım ve o haram dedi. Kendimi çok kötü hissettim, acaba şeytan bana haramı caiz gibi mi gösterdi veya ben nefsimin kurbanı mı oldum diye düşünüp duruyorum. Onun açıklaması beni pek de etkilemedi, çünkü kullanmadığın bir özellik yüzünden garantiye veremezsin dedi ama ben nadir de olsa kullanıyordum ve bazen öyle lazım oluyordu ki çok sinir ediyordu ve moralimi bozuyordu (harddisk konusu). Telefondan gelen paraya yeni telefon aldım ve harddiskin parasına da yeni harddisk alacaktım. Fakat içimde bir acıdır yiyip bitiriyor, ya haram işlemişsem diye. Eğer haram ise ben ne yapmalıyım?

Aleykümselam. Telefon firması ile yaptığınız alışverişteki protokol ya da o tür ticaretlerle ilgili genel protokoller gereği müşteriye yapılan iadeler helaldir. Siz bir hile yapmadığınıza göre aldığınız iade, önceden yaptığınız ticaretin ya bizzat kendisinin ya da ticaretinizi her iki taraf için düzenleyen yasaların gereğidir. Ortada sizin anlattığınız kadarı ile bir sıkıntı yoktur. Sıkıntı bir hile üretip o hile ile bunları yapmaktadır. Şeffaf olunduğu sürece sakınca yoktur.

Nureddin Yıldız