Mektuplar

Ezanların yükseldiği şehirde garip olmak varmış!

6091
11.02.2012

Ben cahiliyenin tüm kötülüklerinin yaşandığı bir köyde eşinin işi dolayısıyla yüreği dertli olan hafız bir kızınızım. Bir grubun (...cı) yaptığı haftalık güllü Yasin toplantılarını, ayetleri anlama gününe değiştirmeyi Rabbim üç yıldan sonra nasip etti, elhamdülillah. Tefsir ve hadislerden derleme yapıyordum ama fazla etkili olmuyordu. Belki de tam Mus’ablaşamamışlığımızın eseridir. Hayat Rehberi derslerinizi dinletmeye çalıştım, o da olmadı. Şimdi tek tek yazıyorum hayat rehberi derslerinizi ve çok etkili oluyor. Rabbim sizden razı olsun.

Asıl sorumsa hocam, bu toplantıların önceki âdetlerinden kalan pasta börek meselesidir. Biliyorum ki her evde faiz ve içki var. “Yapmayın!” diyorum, dinlemiyorlar. Oğlumu götürmüyorum. Israrla az yemek zorunda kalıyorum. Yüreğimi yakan, beynimi kemiren bu soruyu bugün bir kardeşimiz de sordu. Ona da ‘bu benim cevabını bilmediğim derdimdir.’ dedim. Ne edeyim hocam? Gitmemeli miyim? Bu faizli ikramlar beni de yakar mı? Eve gelince midemi çıkarmak istiyorum.

Bir rahatsızlık dolayısıyla zorlu bir tedaviye gireceğim hocam. Dualarınızı eksik etmeyin. Eğer cevap verir de ben de hastaneden çıkarsam, cevabınızı o kardeşime de ileteceğim. Gönüllerin sahibine emanet olunuz. (Hocam, benim 3 yaşında bir Mus’ab’ım var ve sizi çok seviyor. Dedesi olarak biliyor sizi. Bir sigara içen görse, 'ne yaptın? Nureddin dedem kızar' diyor. Talep olmadığı için buraya gelmezsiniz ama burada sizi bekleyen bir kızınız, bir oğlunuz, bir de torununuz olduğunu bilin.)

Hanım kızım,
İslam'ın yeniden gariplik dönemi yaşadığı şu zamanda, Yesrib'e hicret eden kardeşlerine; evlerini, bahçelerini ve gönüllerini açan Ensar'ın o azametli imanını yansıtan sizin gibi mü'min kadınların duasına muhatap olmaktan ne kadar mesudum bilemezsiniz. Rabbimden dilerim, sizin bu şahitliğinizi amellerimin hiç olabileceği günde bana şefaatçi kılsın. Duaya devam edin; kendinize, eşinize, çocuklarınıza, ümmetimize, bu kardeşinize; eşine ve çocuklarına hassaten dua edin. Dinini dert edinmiş sâliha bir kadın olarak sizin duanız bizim için çok önemlidir. Allah Teâlâ sizi, umduğunuzdan daha yüksek makamlara erdirsin.

Sâliha kadınların bu zamandaki nâdir örneklerinden biri olarak dirilmek ne azametli, ne muhteşem bir karşılık olur sizin için bilir misiniz? Evet, erkeğimizle kadınımızla garibiz. Sadece Allah'ın dediği olsun, nefislerimizin dediği olmasın dediğimiz için garibiz. Önceki garipler gibi biz de garibiz; kendi evimizde bile yabancı muamelesi görebiliyoruz. Ne yazık ki ezanların yükseldiği bir şehirde de garip olmak varmış! Asla esef etmiyoruz, pişman değiliz, bitkin değiliz; ilk gariplerin yolunda olalım, sonra da onlarla beraber bilinelim de gariplik bizi itsin dursun. Ne gam ne keder! Siz Sümeyye ile olun da dünya dursun, gök yere insin ne gam ne keder! O zaman güneş sönse de sen nûr olursun, bütün karanlıklar seninle gün olur, gündüz olur. Değil sizin köyün kötülüklerle dolu olması, Kâ'be bile putlarla dolu olsa, onu tavaf edenler çırılçıplak etrafında dolaşıp duruyor olsa bile, değil mi Sümeyye’sin, değil mi teksin, garipsin; tep ayağınla bütün varlığı, kes ayağını yerden yüksel de dur fezada, yüksel ey Sümeyye! Senin yerin o köy değil, Mekke bile değil; arkadaşlarının, izinde olduklarının yeri değil buralar. Allah'ı temaşa edeceğin yerdir senin yerin. O engin yürek ancak orada huzur bulur, o yüreğe dar gelir bu âlem. Sümeyye ol da sen, putlarla doldurulmuş Kâ'be'nin çevresinde ol ya da Kur'an'ın hikâye kitabı gibi tutulduğu bir köyde ol, ne fark eder ki sen Sümeyye olduktan sonra?

Adınız soyadınız kadar kati bir bilgi gibi şunu bilesiniz ki Allah'ın bütün Sümeyye’lere kapısı açıktır. Kim Sümeyye olmak istiyorsa o, zamanının Sümeyye’sidir. Yatağında ölse bile bu böyledir. Herkes sevdiği ile olmayacak mı? Kime hayran ise onunla haşrolmak yok mu? Kimin adı seni titretiyorsa Allah seni onun izinden yürütmeyecek mi? Ne gençler, görmedikleri Mus'ab'ın arkadaşları olarak dirilmeyecekler mi?
İsteyen Mus'ab olur.
İsteyen Sümeyye olur.
Nesîbe olur.

Her yer Yesrib, her yer göklere açık, her yerde bir Suffa muhakkak vardır. Yolun mübarek olsun. Heyecanın kaynasın dursun. Yavrun Mus’ab olsun. Mus’ab anası Mus’ab olasın. Allah'tan size acil şifalar dilerim. Eşinize de selamlarımı bildiriniz. Mus'ab'ı da öper bağrıma basarım.

***

Bir bankada çalışan ya da tek geçim kaynağı faiz olan birinin evinde yemek yememek gerekir. Malında karışıklık bulunanın evinde yemek ise haram değildir. Tebliğ maksadı ile gidip, bir çay içecek kadar beraberliğe bir tür mecburuz. Ortasını bulmaya gayret edin. Allah amelinizi mübarek kılsın.
Lütfen dua edin bize.

Nureddin YILDIZ

Nureddin Yıldız