Evlilik kader mi?
SORU: Hocam, evlilik kader mi? Biz doğduğumuz gibi Yüce Allah evleneceğimiz insanı belirliyor mu? yoksa Allah bu konuda iradeyi bize mi bırakıyor? Karşımıza talipler çıkarıyor ve seçimi biz mi yapıyoruz? Burada irade ne kadar elimizde? Ben hep: evleneceğimiz insanı Allah belirler karşımıza çıkarır ve içimize sıcaklık koyar biz de evleniriz diye biliyordum. Ama yaptığım okumalarda, evliliğin seçme hakkının tamamen bize ait olduğunu, Allah’ın sadece kişiyi karşımıza çıkardığını ama gerisine müdahale etmediğini okuyup ve duyuyorum. Bu nedenle kafam çok karıştı. Beni aydınlatırsanız çok memnun olurum.
CEVAP: Karşınıza çıkan ne varsa bu hayatta o, muhakkak Allah’ın iradesi iledir. Ne evlilik ne de başka bir şey bunun istisnası değildir. Ancak karşımıza çıkmasının nedeni Allah’tan kaynaklanıyor olsa bile bizim, her şey elimizde imiş gibi beşeri seçeneklerimizi değerlendirmemiz gerekmektedir. Hayat, bütünüyle bir imtihandır. Bu imtihan gereği olarak da evlilik yapıyor diğer işlerde irade kullanıyoruz.
Özet olarak siz, Allah Teala size hiç karışmıyormuş gibi evlilik seçeneklerini kullanacaksınız. Helal/haram kurallarına dikkat ederek bir sonuca ulaşacaksınız ve neticede imtihan kazanacaksınız. İmanımız bu şekildedir. Allah yardımcımız ola.
Benzer Konular:
- Evlilik süreci
Evlilik için başladığım hiçbir ilişki tamamlanmadı. Çok ciddi bunalıma giriyorum... - Eşimizi kendimiz mi yoksa Allah mı seçer
Evleneceğimiz insan değişir mi? Külli irade midir yoksa cüz-i irade... - Evlilik sürecinin uzaması
Hocam; ben biriyle evlilik niyetiyle görüşmeye başladım. O dönemde üniversite... - Evlilik için erkekte aranılacak özellikler
Ben 21 yaşında bir bayanım. Evliliği düşünüyorum. Çok talibim oluyor... - Evlilik görüşmesinde zaman ve mekan
Evlilik görüşmesinde zaman ve mekan nasıl olmalıdır?... - Evlilik görüşmesinde kıyafet
Bir bayan ev kıyafetiyle evlenmek için görüştüğü bir erkeğin yanına... - Evlilik sözü
Bir bayana evlenme sözü verdim. Aramızdaki ilişki ve uyum ciddi... - İstiharenin hükmü
İstiharenin hükmü nedir? Başkasını yatırmak uygun mudur, kişinin kendisinin mi... - Birden fazla evlilik
Peygamberimizin(s.a.v) 2 eşi olmuştur. Ama günümüzde toplum kabullenmiyor o zaman... - Evlilikte cemaat farkı
Hocam Sizden bir istirhamım olacaktı ,Kızkardeşim hayırlısıyla evlilik niyetiyle biriyle... - Evlilik için biriktiğim para ile hac farz olur mu?
Düğünüm olduğunda sıkıntıya düşmemek için para biriktiriyorum evlenmeden önce hacca... - Hanefi Şii evliliği
Hanefi bır bayanla şii yani azeri bir bey evlenebilir mi?... - Ablam kaçarak evlendi
Hocam benim bi ablam var ve bir çocuğu sevmiş geldiler,... - Süt kardeşlerin evlenmesi
Hocam; komşumuzun, kendi kız kardeşi ile aynı dönemde çocukları olmuş.... - Aile Rızası Olmadan Evlilik
Ailenin Rızası olmadan evlilik yapılabilir mi ?...














