Yazılı Fetva

Evlilik Boyunca Eşimle Cinsel İlişki Yaşamadık, Ne Yapmamız Lazım?

58625
15.11.2014

Ben 26 yaşındayım. 6 yıldır evliyim ve 1 yıldır eşimden ayrı yaşıyorum ama görüşüyoruz, çünkü evliliğimiz tam olarak bitmedi yani boşanmadık, çare arıyoruz. Ama 5 yıldır evli olsak da bizim bir münasebetimiz olmadı, biz daha karı-koca olamadık hocam, boşanmamızın sebebi budur. Benim ne yapmam gerekiyor? Eşim bende hata görüyor ama beni yine de boşamıyor. Bense eşimin istekli ve arzulu olmadığını biliyorum. Evlendikten bir yıl sonra, normal değiliz ailelerden, doktordan veya hocadan çaresini arayalım, dediğimde bana, hallederiz demişti. Sonra bir kavga edince kendi gidip söyledi. Beş yıldır da değişen bir şey olmadı bizde. Bu da bizim imtihanımız diyoruz ama yine de ayrılamıyoruz bir türlü. Böyle bir durumda ne yapmak gerekir? Böyle yaşamakla günaha girmez miyiz, nikahın hükmü kalmış mıdır? Benim de hatalarım olmuştur elbette, çünkü eşim yapmadıkça bende de ilgi ve alaka ortadan kalkıyordu.

Selamünaleyküm.
'Karıkoca olamamakla' kastettiğiniz şey, cinsel ilişkide bulunamamak ise durum şudur:
a- Erkek ve kadının evlilikte en önemli haklarından biri belki de en önemli hakkı cinsel ilişkidir. Nikâh öncelikle bunu helalleştirmek için vardır zaten. Bu hakkı kullanmamak, ya da kullanılmasına mani olmak iki taraftan birinin diğerine zulmetmesidir. Eğer eşlerden birinin böyle bir hakkı kullanmamasına, kullandırtmamasına diğerinin itirazı yoksa böyle bir durumun nikâha zararı yoktur. Bu da şu demektir: Aradan yıllar bile geçse cinsel ilişki yapılmadığı/yapılamadığı için nikâh zarar görmez. Öyle veya böyle nikâh devam ediyordur.
b- Böyle bir durumda eşlerden birinin ayrılmayı talep etmesi kesinlikle günah değildir. Zira evlilik bunun içindir. Eşlerden biri 'cinsel ilişki yoksa ben ayrılırım senden' demekle günaha girmez. Belki bir süre verip o süre zarfında sabretmesi beklenir. O süre de asla beş yıl olamaz. En fazla bir yıl beklenebilir. Bu bir yıl da tıbben yapılacak bir tedavi sürecini beklemek için olabilir.
c- Sizin ve eşinizin yaptığı hatadır. Bu duruma razı iseniz, birbirinizin aleyhinde iş yapmayın. Geçin evinize hayatınızı yaşayın, halinize şükredin. Razı olmayan ise ayrılmayı talep etsin. Erkek boşasın. Boşamadığı takdirde kadın boşanmanın diğer mubah yöntemlerinden birini kullansın.
Allah yardımcınız olsun.

Nureddin Yıldız