Yazılı Fetva

Eşimin alevi ailesine karşı tavrımız nasıl olmalıdır?

9869
16.05.2015

Ben üniversite okuyorum. Yeni evlendim. Karım önceden alevi idi, Müslüman oldu elhamdülillah. Sonra da evlendik ama ailesi hala alevi, namaz kılmamıza karışamıyorlar ama istemiyorlar, kabul etmiyorlar namazı, orucu vs. Onlarla olan ilişkimizdeki sınırlarımız ne olabilir? Mesela onlara gittiğimizde tavuklu bir yemek yaparlarsa yemesek yanlış anlıyorlar. Kurban kesmişler, bize etinden vermek istediler biz de ısrarla kabul etmedik, ihtiyacımız yok dedik, fakat yanlış anlayabiliyorlar. Sanki onları pis görüyormuşuz gibi anlıyorlar. Onlar için dua ediyoruz, onlara da inşallah davetimizi yapacağız, Allah onlara da hidayet etsin. Biz böyle çabalarken bazı ikramları reddetmek bir dargınlık yapabiliyor. Etlerini yiyebilir miyiz? Tavuk konusunda ya da diğer ikramlarda, ilişkilerde sınır koymamız gereken bir şey var mı?

Bir kere alevi dediğiniz insanlara kâfir gibi hüküm biçmeniz doğru bir tespit değildir. Bu ülkede yaşayan alevi denen insanların tamamının mü'min olmadığını söyleyecek kadar kesin konuşamayız.
Diğer aile ile tartışma üretecek konularda hassas olun. Onları incitmeyin. Mesela verdiklerini alın, eve gelince kullanmayın. Onları incitmenizden daha iyi olur bu. Gönüllerine girerek onları kazanmanız daha kolay olur. Sizdeki incelik ve ahlâk güzelliği onlara yapabileceğiniz en büyük iyiliktir. Size imrenip sizi taklit edebilirler. Onlar için dua etmeyi de unutmayın. Bu arada evinizde muhakkak kitap okuyun, bir ders halkasına katılın ki kendinizi yetiştirmiş olun. Allah yardımcınız olsun.

Nureddin Yıldız