Yazılı Fetva

Eniştem İçki İçiyor Ne Yapmalıyız?

3386
22.03.2012

Selamünaleyküm Hocam.
Dün akşam sormuş olduğum, "içkili birinin nefesini ister-istemez içime çektiğim için bana gusül abdesti gerekir mi? Ayrıca, nefesi çektim diye bende mi içki içmiş gibi oldum?" adlı soruların sahibiyim. Hocam verdiğiniz cevapta şöyle demişsiniz:
Selamünaleyküm.
İkisi de gerekmez ama bir daha onunla bir arada olmamanız gerekir.
Nureddin YILDIZ,
Hocam, her şey güzel hoş lakin bizim sıkıntımız taa işin başından gelmektedir. Eğer bana kızmazsanız, o değerli anınızı birazcık kısa hikayemle alacağım. Umarım sıkıntımıza çözüm yolunda vesile olursunuz. Hocam, benim ablam ve eniştemin ailevi yapıdaki birliktelikleri malesef artık sarsıntı boyutuna gelmiş bulunmaktadır. Eniştem 51 yaşında olup ablam ise 37 yaşındadır. Ayrıca biri 14, diğeri 17 yaşında olmak üzere iki tane de evlatları vardır. Hocam, bir önceki sorumda içki içen kimse aslında eniştemdi. Hemen hemen her akşam eve içki içerek geliyor. Çalıştığı yer zaten ocakbaşı tarzı bir yer. Çık oradan diyoruz, laf anlamıyor, dinlemiyor. Hocam, geçtiğimiz aylarda ablam, eniştemin kredi kartı borçlarını kapatabilmek pahasına tam tamına 2 tane evini sattı. Şu an ise; kirada oturuyorlar. Ablam eniştem için böyle bir fedakarlık yaptı. Ancak eniştem, şu aşamada -borçları temizlenip rahatladığından mıdır bilinmez- kiralık olarak taşındıkları evin 2 aylık kirasını daha ödemedi. Üstüne üstlük ablam artık psikolojik hastalığının yanı sıra bedeni hastalığa da düçar oldu. Bu yüzden eniştemin Bağ-Kur borcunu ödeyip ilaçlarını alması gerekiyorken, eniştem Bağ-Kur parasını da ödememektedir. Anlayacağınız, eviyle sorumsuz bir birey haline geldi. Ablam ise; ev sahibiyle artık ters düşüp bizi bu kış günü sokağa atar gibisinden her gün korku içinde yaşamakta. Hocam, biz bu adamı ne yapalım söyler misiniz? Ben 26 yaşındayım. Namazlarımı mümkün-mertebe kılmaya gayret gösteriyorum. İslamı daha bir şevk ile yaşayabilmek için çaba sarfediyorum. Eniştem ise 51 yaşında olup, neredeyse babam yaşında sayılır. Bu adamı bu saatten sonra güzelce dövsek açıkçası hiç kar etmez diye düşünüyorum. Ayrıca dinimizde de böyle kaba kuvvete gerek olmayıp tatlı dille halletme metodu vardır. Lakin bu adam güzel dilden anlamıyor ki? Lafla peynir gemisi yürüteceğini zannediyor. Hocam artık biz ne yapalım? İslami yoldan neler yapmamızı önerirsiniz? Bu çıkmazdan herhangi bir kötü hadise (ölüm, yaralanma vb.) yaşanmadan neler yapmamızı tavsiye edersiniz? İnanın şu birkaç haftadır psikolojimiz alt-üst olmuş durumdadır. Hocam temennilerinizi ve öğütlerinizi ailecek bekliyoruz. Teşekkür ederim Hocam.

Selamünaleyküm. Böyle birine çevre baskısı kurmaktan başka yapabileceğiniz bir şey yok gibidir. Durumu onunla irtibatı olan akrabalarına varıncaya kadar çevre ile istişare ederek uzun vadede ona baskı kurulmasını sağlayabilirsiniz.

Nureddin Yıldız