Yazılı Fetva

Düğünde Gelinlik Giymek

16721
04.12.2011

Selamün Aleyküm. Hocam Antalya Yeryüzü Eğitim Vakfından Mehmet Yıldırım Hocamızın talebesiyim. Pazar derslerinizin ve fetva meclisinin sıkı birtakipçisiyim. Rabbim sizden Razı olsun, sizden çok faydalanıyoruz. Hocam kendi cemaatimizden bir arkadaşımla bir hususta ihtilafa düştük. Sitenizdedekonuyla ilgili sadece bir fetvanız var. Son terör olaylarından dolayı konu açıldı. İçinde bulunduğumuz sistem malum miğdemiz bulanıyor. Hocam itikadı sağlam, Allahın dininin hakimiyeti için çalışan Şeriatçi bir mümin Devletin mecbur kıldığı askerlik görevini yaparken dağda terör örgütü ile girilen mücadelede ölürse durumu Şehitlik midir değil midir? Ben niyetini göz önüne alarak (sistem için değil İslam için olduğu için) Biiznillah şehitdir diyorum ama kardeşimiz ise niyeti ne olursa olsun istemeyerekde olsa sistemin uğruna ve faydasına çalışıyor şehit değildir diye iddia ediyor. Hocam ilminizden istifade etmek istiyoruz. Hocam sorulara cevap verme prensibinizi biliyorum ama bizi detaylı şekilde bilgilendirirseniz çok seviniriz. Birde hocam konumuzla alakası yok ama düğünde beyaz giyme ile ilgili fetvanızı okudum. Hocam bayanın düğününde gelinlik giymesimi caiz değil yoksa beyaz giymesimi caiz değil anlayamadım. Yanlış anlamadıysam fetvanızdan beyaz renkte tesettüre uygun bir elbiseninde giyilemeyeceği manası çıkıyor. Allah Yariniz ve Yardımcınız olsun. Çalışmalarınızda Rabbim kolaylıklar versin.

Selamünaleyküm.Şehitlik veya başka ödülünü Allah'ın vereceği bir paye, bizim adlandırmamıza göre değişmez. Biz ne dersek diyelim, Allah'ın kabul ettiği ameller işe yarayacaktır.Yaşadığılız ülkede meri yasaların ve büyük oranda vatandaşların laikliği benimsediğini biliyoruz. Böyle bir ortamda yüzde yüz Şeriat ihtiva eden bir kelimenin Şeriat(taki anlamında kullanılmadığı herkesin bilebileceği bir husustur. Kimse, şehit kelimesini, 'cenazesi yıkanmadan defnedilen, mezarında ölmemiş olan, kul hakları hariç bütün günahları mağfireit edilmiş biri' olarak kullanmamaktadır. Zaten böyle bir kullanım yasalar açısından da sakıncalıdır. Genel teamülde bu kavram, 'vatan ile alakalı bir görev esnasında öldürülmüş bulunan' anlamında kullanılmaktadır. Bu iki kullanım arasında kelime benzerliğinden başka bir benzerlik yoktur.Şunu da bilmemiz yararlıdır: Mü'min, niyeti ile elbette kazanır. Kimin neyi beklediğini ancak Allah Teâlâ bilir. Belki de kalplerdeki niyete göre o insanlar da bu makama erebilirler. Allah Teâlâ'ya ait işlerde bizim ileri gitmememiz gerekir.
-Kızlarımızın düğünlerinde giydiği GELİNLİK, beyaz veya başka bir renk olarak, BİZE AİT OLMAYAN KÜLTÜRLERİ TAKLİT olduğu için sakıncalıdır. Mesele renk meselesi değil yürekteki kompleks meselesidir. Allah Teâlâ hepimzi rızasına göre yaşamaya muvaffak kılsın.

Nureddin Yıldız