Yazılı Fetva

Din Görevlilerinin Maaş Alması

8489
08.12.2011

"Allahü teâlâ, Âdem aleyhisselama bin çeşit sanat öğretip buyurdu ki: Çocukların ve neslin, bu sanatlardan biri ile rızkını talep etsin, sakın ola ki dini geçim aracı yapmasın, dini kullanarak dünyayı talep edenlere yazıklar olsun!" Hadis-i Şerif [Hakim] (Din bilgilerini dünya menfaati için öğrenenlere, ilmini paraya değişenlere kıyamette ateşten gömlek giydirilir.) [Deylemi] Hocam bu hadisleri yorumlayabilir misiniz?

Selamünaleyküm.
Bu hadisler, Peygamber aleyhisselama ait olmaları bakımından söz götürebilirler. Bu nedenle, hadis olmalarından çok muhtevalarını anlamamıza yardım edecek şu hususu bilmeliyiz:
Din, Allah için yaşanır. Dini öğrenmek ve öğretmek de Allah için olmalıdır. Allah için olacak bir işi dünyevi bir gaye için yapan hata yapmıştır. Özellikle dini insanlara öğretmek için görev alanların böyle bir hatası büyük bir vebal getirecektir.
Burada dine hizmet edenerin dine hizmetlerinin ücretsiz olması gerektiği gibi bir sonuç çıkmaz. Zira dünyada maişet temin etmek de bir ihtiyaçtır. Ancak cennetin yerine dünyalığa razı olmak enayiliktir. Din hizmeti görenler bu ince çizgiyi izlemelidirler. İnce çizgi dediğimiz çizginin en belirgin noktası, dünyevi bir çıkar uğruna dinden taviz vermektir. Bu olmadıktan sonra din hizmeti gören birinin maaş almasında bir sakınca yoktur.

Nureddin Yıldız