Yazılı Fetva

Dedikodu yapmaktan veya dinlemekten nasıl kurtulabilirim?

24629
12.08.2015

Günümüzde maalesef gıybetle çok karşı karşıya geliyoruz. Ben de bazen dedikodu yapabiliyorum. Karşımdaki de bazen aniden dedikodu yapabiliyor. Fakat ben bundan kesinlikle sakınmak istiyorum. Çevremde bu konuda hassas olmayanlar çok maalesef, ben de bu konuda bazen artık etkilenmemeye başlıyorum. Çevremi değiştirme imkânım da yok, yurtta kalıyorum. Ne yapmam lazım? Peygamber efendimizin –sallallahu aleyhi ve sellem- tavsiyelerini biliyorum; dedikoducuyu susturmak veyahut ortamı terk etmek vs. Bunları bilmeme rağmen yine de bu durumla karşı karşıya geliyorum. Nasıl kalıcı bir şekilde dedikodu yapmaktan veya dinlemekten kurtulabilirim? Bu konuda nasıl şuurlu olabilirim?

Bu bir hastalıktır. Tamamen kurtulmak mümkün olmasa da en asgariye indirmek mümkündür. Bunun için de şunları uygulayabilirsiniz:
a- Bununla ilgili âyet ve hadisleri ders olarak hazmedin. Dinimiz bu tür hastalıklar için neler tavsiye ediyor onu bilin.
b- Çevre seçici olun. Bu hususta zafiyeti olanları elemeye çalışın.
c- Arkadaşlarınızla bu konuyu gündem yapın, çirkinliğini sık sık gündeme getirin. Neticede sizin bu konudaki hassasiyetinizi bilsinler; hem onlar sakınsın hem sizin tutumunuz gereği size saygı göstermek zorunda kalsınlar.
d- Sürekli okuyan, yazan biri olmaya bakın. Bu şu demektir: Kendinizi kültürle dolu biri yapın.
e- Zikir yapmayı ilke edinin. Zikir şudur:
Boş kaldığınızda ezber bildiğiniz âyetleri okuyun. Sureleri tekrar edin. Tesbih yapın. Mesela, on defa ‘subhanellah’ deyin.
f- Her şeye rağmen yine bataklığa düşerseniz istiğfar edin, tevbe edin. Tekrar etmemeye azmedin.
g- …Ve dua etmeyi unutmayın. Her gün dua edin. Dua mü'minin silahıdır.

Nureddin Yıldız