Yazılı Fetva

Darbe girişiminde bulunup ölen bu askerleri baği kapsamında değerlendirebilir miyiz?

10331
24.07.2016

Hocam, Darbe girişiminde bulunup ölen bu askerleri İslâm hukukuna göre baği kapsamında değerlendirebilir miyiz? Zira İslam hukukuna göre baği sizinde bildiğiniz gibi meşru İslâm devletine baş kaldırandır. Baştakilerin yada halkın Müslüman olması sistemi değiştirmez netice itibariyle sistem malum olduğu üzere İslâmi değil.Buna göre bunları baği kapsamında değerlendirebilir miyiz? İslâm hukukuna göre cevabınız bekliyorum hocam saygılar.

Mevcut durumumuz ve ortadaki isimler için kullandığınız kavramların ne kadar geçerli olacağı hiç şüphesiz tartışılabilir şeylerdir. Sizin kanaatlerinizi bir Mü'min olarak taşımamak mümkün değildir. Ancak hiç tartışılmayacak büyük bir kavram ise şudur: Bu bir fitnedir. Tam bir fitnedir.
Fitne zamanında ve ortamında neler yapacağımıza bakmalıyız. Bunun için de şunu söyleyebiliriz:
1- Fitneden uzak kalmak ve uzak kalmak için gerekenlere dikkat etmek birinci işimiz olmalıdır.
2- Fitne bir yangındır. Yangının büyümemesi ve en kısa zamanda sönmesi için üzerimize bir şey düşüyorsa onu yapmak da o anın farzı olarak görevimizdir.
3- Böyle zamanlarda haber kaynaklarını çok dikkatli kullanmak, her söze ve her tepkiye itimat etmemek şarttır.
4- Ümmetimizin genelini ve yarınını düşünmeye mecburuz.
5- Fitnenin tam anlamı ile çözülmesi ne kadar zor ise yüzde yüz haklı olanını bulmak da o kadar zordur. Allah'a sığınmak gerekir.
6- Bu tür karışık durumlarda SEVAD-I A'ZAM'a uymak ölçü olmalıdır. Sevad-ı a'zam şu demektir: Eğer ortadaki fitneyi, haksızı belli bir fitne olarak görüyorsak, haklının yanında oluruz, haksızı hizaya gelmeye zorlarız. Kalbimiz bir tarafın haklılığına tatmin olmuyorsa ve her iki taraf da Mü'min ise yoğun olanının yanında dururuz.
7- Mevcut durumda Mü'min olmayanların ve imanla zıt kavramların müdafii olmamız gerekmiyor. Din olarak ve yaşadığımız toprağın insanı olarak varlığımızı müdafaa etmeye çalışırız.
8- Neyin ne olduğu konusundaki içtihat farklılıklarını ise bu fitne döneminde tartışmak yerine alenen küfür olmadıkça ortadaki konunun yorumlarında birbirimizi anlayışla karşılamamız gerekir.
Allah yardımcımız olsun.

Nureddin Yıldız